Werknemers van ASML aan het werk
NOS Nieuws

Sterk begin voor chipmachinebouwer ASML

De Veldhovense chipmachinebouwer ASML is het jaar sterk begonnen, zelfs iets sterker dan het bedrijf zelf had verwacht. De vraag naar geheugenchips voor onder meer smartphones en tablets blijft groot.

Grote chipfabrikanten als Samsung, TSMC en Intel kopen daarom dure, geavanceerde machines bij marktleider ASML, waarmee ze die chips kunnen maken. Er werden 39 systemen verkocht, 9 meer dan een jaar geleden. Die chipmachines kosten tientallen miljoenen euro's per stuk.

In de eerste drie maanden steeg de omzet met 10 procent naar 1,65 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 403 miljoen euro, een stijging van meer dan 30 procent. De resultaten zijn in lijn met wat ASML zelf begin dit jaar al aankondigde.

Vraag houdt aan

Voor het lopende tweede kwartaal denkt het bedrijf ook een omzet van rond de 1,6 miljard euro te halen. De vraag naar geheugenchips zal het hele jaar aanhouden, verwacht bestuursvoorzitter Peter Wennink. In onderzoek en ontwikkeling (R&D) zal het bedrijf 265 miljoen euro investeren.

ASML is wereldmarktleider in de bouw van chipmachines en levert aan bijna alle grote chipproducenten. Er werken meer dan 14.000 mensen.

De winst steeg in het eerste kwartaal met ruim 30 procent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl