Een Cubaanse ziet een nieuwsuitzending over de ontmoeting tussen Obama en Castro
NOS Nieuws

Obama wil Cuba van lijst van landen die terrorisme steunen

President Obama wil Cuba van de lijst halen met landen die terrorisme steunen. Hij heeft dat bekendgemaakt aan het Congres. Het besluit van Obama is een nieuwe stap in de normalisering van de betrekkingen met het communistische land.

Obama schrijft de beide kamers van het Amerikaanse parlement dat Cuba het afgelopen half jaar geen terroristen heeft gesteund en dat het de VS heeft verzekerd dat dat in de toekomst ook niet zal gebeuren.

De bekendmaking volgt op een ontmoeting tussen Obama en de Cubaanse president Raúl Castro zaterdag in Panama. Het was voor het eerst in bijna zestig jaar dat de leiders van beide landen elkaar ontmoetten.

Het Congres heeft nu 45 dagen de tijd om met een wet te komen waardoor Cuba toch op de lijst blijft staan. Volgens Amerikaanse media is dat onwaarschijnlijk.

Cuba van terrorismelijst: gemengde reacties

1982

Het Witte Huis zette Cuba in 1982 op de lijst, omdat het land "de gewapende revolutie door terroristische groepen bevorderde". Dat was in een tijd dat in veel landen in Latijns-Amerika linkse groepen de wapens opnamen tegen rechtse regimes die de macht in handen hadden.

De andere landen op de lijst van terrorisme steunende staten zijn Iran, Sudan en Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl