Vooral in Friesland hebben melkveehouders veel last van muizen, die grasland met hun holletjes hebben omgewoeld.
NOS Nieuws

EU-handreiking voor boeren om muizenplaag

De regels voor melkveehouders die getroffen zijn door de muizenplaag worden tijdelijk versoepeld. De Europese Commissie (EC) geeft toestemming om de calamiteitenregeling uit te bereiden. Ook krijgen de boeren twee weken meer tijd om mest uit te rijden.

Ongeveer 750 boeren in vooral Friesland, maar ook Groningen en Drenthe, kampen met kapotgevreten grasland vol met gaten. Het gaat om duizenden hectaren waar de muizen holletjes hebben gemaakt. De oorzaak van de muizenplaag is niet zeker. Het kan liggen aan de zachte winter en het warme voorjaar of aan het gebrek aan roofvogels.

Veestapel

De boeren moeten nu veel doen om op het land weer voldoende gras te laten groeien voor hun veestapel en dat kost geld. Staatssecretaris Dijksma is niet bereid om met een compensatieregeling te komen. Ze heeft tot nu toe altijd gezegd dat de muizenplaag onder het bedrijfsrisico valt.

Ze heeft de Europese Commissie wel gevraagd de versoepeling van enkele regels tijdelijk door de vingers te zien. Brussel vindt het nu goed dat ook muizen onder de calamiteitenregeling vallen.

Langpootmuggen

Op dit moment is het zo dat een boer alleen zijn grasland mag omploegen als er emelten en engerlingen in de grond zitten. Deze larven van langpootmuggen en kevers zorgen voor veel schade en kunnen door het omploegen bestreden worden. Boeren mogen niet altijd ploegen, omdat er dan te veel nitraat in de grond komt.

De getroffen Nederlandse boeren krijgen meer tijd, tot 16 september, om mest uit te rijden, waardoor de beschadigde grond kan herstellen.

Verder krijgen boeren de kans om met hun grasgrond tijdelijk iets anders te doen, bijvoorbeeld het laten groeien van mais. Nu willen boeren graag 80 procent van hun land als grasland gebruiken, dan krijgen ze namelijk een ontheffing voor het uitrijden van mest.

Preventie

Dijksma is blij met de opstelling van Brussel. "Ik waardeer dat de EU begrip heeft voor de ernstige situatie waarin de getroffen boeren zich bevinden", zo staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze benadrukt dat de betrokken partijen met preventieve maatregelen komen om plagen en schade in de toekomst te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl