Grasvelden worden onder water gezet om muizen te verdrinken
NOS Nieuws

Muizenplaag kost Friese boeren miljoenen

Het zuidwesten van Friesland lijdt aan een muizenplaag. Het ongedierte beschadigt grasland waardoor melkveehouders voor miljoenen euro's aan extra koeienvoer moeten inkopen.

De boeren zijn ook veel geld kwijt aan het weer bruikbaar maken van de weilanden waar muizen holletjes in hebben gegraven. "De percelen zijn momenteel net een maanlandschap," zegt Wiebren van Stralen van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Van Stralen weet waardoor de piek in de muizenpopulatie is ontstaan. "Ongeveer elke 5 jaar is de kolonie muizen op z'n hoogtepunt. Door ziekte, vorst of regen daalt het aantal muizen daarna weer. Maar dit jaar is de populatie door de warme en droge zomer alleen maar gegroeid."

Al die muizen vreten zich vol op de graslanden, graven holletjes en beschadigen de percelen daarmee flink. Daardoor was er voor een stuk of honderd Friese boeren de afgelopen maanden nauwelijks gras om te voeren aan de koeien.​

De percelen zijn momenteel net een maanlandschap

Wiebren van Stralen, LTO Nederland

Die boeren hebben bovendien nauwelijks voorraad voor de winter, waardoor ze duur veevoer moeten inkopen. Volgens Van Stralen kan de totale schade meer dan 5 miljoen euro bedragen.

Voor melkveehouder Romke Schaap loopt de schade in de tienduizenden euro's. "Ik heb 50 hectare gras, waarvan 90% zo beschadigd is door de muizen dat er nauwelijks gras groeit. Het voer dat ik elders moet kopen om de winter door te komen kost me zo'n 500 euro per hectare. Daarnaast kost het me tegen de 1000 euro per hectare om volgend voorjaar het grasland weer in de oude staat terug te brengen."

"De muizen zijn slechter voor het milieu dan de eventuele schade door het omploegen."

Wiebren van Stralen, LTO Nederland

Een snelle oplossing voor de plaag is er niet. Boeren wilden de grasvelden graag omploegen zodat er een keer extra gezaaid kan worden. Maar dat mocht niet van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. De milieuschade door het wegspoelen van mineralen als gevolg van het omploegen zou in deze tijd van het jaar te groot zijn.

Maar volgens Van Stralen valt dat wel mee. "De muizen zijn slechter voor het milieu dan de eventuele schade door het omploegen."

  • Romke Schaap
    Grote stukken land zijn zo beschadigd dat er nauwelijks gras groeit
  • Romke Schaap

Inmiddels is het te laat in het jaar om het land nog een keer in te zaaien. Wat sommige boeren nog proberen, is het onder water zetten van stukken land. "Muizen hebben een hekel aan nattigheid," aldus Schaap. "Helaas is het onder water zetten van grasland lang niet overal mogelijk."

Er is nog geen zicht op een einde aan de problemen, volgens Schaap. "Er is nog geen strenge vorst of slecht weer in aankomst, dus de muizenplaag zal nog wel even aanhouden. De meeste boeren hebben hun verlies inmiddels aanvaard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl