PvdA-leider Samsom werkt wekelijks met verplegenden in de thuiszorg en ziet wat er goed en slecht gaat.
NOS Nieuws

Samsom hekelt 'onmogelijke eisen' zorgverzekeraars

PvdA-leider Samsom vindt dat verzekeraars moeten stoppen met het stellen van onmogelijke eisen aan verpleegkundigen in de thuiszorg. Die zijn te veel bezig met administratie en komen daardoor nauwelijks aan werken toe, zegt Samsom. Hij eist dat zorgverzekeraars meer ruimte geven aan verpleegkundigen.

"De wijkverpleegkundige is nu de klos. Die krijgt te maken met veel te uitgebreide regels en voorschriften. Vertrouw nou gewoon op de professionaliteit van die mensen, zij weten wat goed is. Daar is de patiënt bij gebaat", zegt de PvdA-leider tegen de NOS.

Samsom prijst, wat hij noemt, "de kleine revolutie" in de zorg, waar de wijkverpleegkundige zelf kan bepalen wat er gebeurt. Samsom loopt wekelijks als vrijwilliger mee met verpleegkundigen in de thuiszorg en ziet dat het nog niet goed gaat. Er zijn frustraties over haperende ICT en de samenwerking met de gemeenten laat te wensen over.

Samsom hekelt macht verzekeraars bij thuiszorg

De essentie van deze hervorming is dat de verpleegkundige de ruimte krijgt. Zorgverzekeraars moeten zich daarnaar gedragen.

PvdA-leider Samsom

Samsom wil dat verzekeraars de eis van tafel halen dat voor 1 mei alle bestaande patiënten opnieuw een diagnose moeten krijgen. "Dat is een onredelijke eis en een voorbeeld van maximale risicovermijding. De essentie van deze hervormingen is juist dat de verpleegkundige de ruimte krijgt. Daar moeten zorgverzekeraars zich naar gedragen, anders maken ze alle hervormingen kapot", zegt Samsom.

Ondanks de stevige kritiek wil de PvdA de overheveling van de thuiszorg naar gemeenten niet terugdraaien. Samsom: "Er was lef nodig om de te lang uitgestelde hervorming in de zorg in te voeren. Er is nog meer lef nodig om haar succesvol af te maken", schrijft hij in een opinieartikel in NRC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl