Staatssecretaris Van Rijn

Staatssecretaris Van Rijn vindt dat de bemoeienis van verzekeraars niet ten koste mag gaan van de "kostbare tijd van wijkverpleegkundigen". Dat zegt hij in een reactie op kritiek van PvdA-leider Samsom, een partijgenoot van Van Rijn. Volgens Samsom moeten verzekeraars stoppen met het stellen van onmogelijke eisen aan verpleegkundigen in de thuiszorg. Die zouden nu te veel tijd kwijt zijn aan de administratie.

Van Rijn vindt dat wijkverpleegkundigen alle ruimte moeten hebben om hun werk te doen en volgens hem zijn alle veranderingen in de zorg daar ook op gericht. Volgens hem is in de nieuwe wet de nieuwe manier van werken goed geregeld en moet het nu "in de praktijk gaan zoals we allemaal graag willen". 

De staatssecretaris benadrukt dat verzekeraars daarin een belangrijke rol spelen. Hij begrijpt dat ze veel willen weten en controleren. Van Rijn is het met Samsom eens dat er vertrouwen nodig is in de deskundigheid van de professional. 

Kosten

VVD-Kamerlid Arno Rutte benadrukt dat verzekeraars scherp moeten letten op de kosten en de kwaliteit van de zorg en dat daar enige administratie bij hoort. Volgens hem kunnen verzekeraars de teugels niet laten vieren bij het omlaag brengen van de kosten. 

Hij is het wel met Samsom eens dat wijkverpleegkundigen zich vooral bezig moeten houden met zorg en dat het geen zin heeft om "overbodige lijstjes" in te vullen. De VVD ziet niets in het idee van Samsom om de eis te schrappen dat voor 1 mei alle bestaande patiënten opnieuw een diagnose moeten krijgen.

Mooi vertellen

De SP is blij met de oproep van Samsom. Maar volgens Kamerlid Leijten is het jammer dat de PvdA "het zover heeft laten komen". Ze benadrukt dat ze er bij de plannen van Van Rijn vorig jaar hard voor heeft gevochten "om de bureaucratische greep van de zorgverzekeraars op de thuiszorg te voorkomen". 

Ze wil dat de bezuinigingen worden teruggedraaid. "Ik zal scherp op de PvdA zijn: ze kunnen het mooi vertellen in de media, maar ze moeten het nu ook regelen in de politiek."

STER reclame