NOS Nieuws

Agent VS aangeklaagd voor moord na dood zwarte man

Amateurbeelden schietpartij South Carolina

In de Amerikaanse staat South Carolina wordt een politieagent aangeklaagd voor moord na het neerschieten van een zwarte man. Op videobeelden is te zien hoe de man wegrent voor de agent en meerdere keren in zijn rug wordt geschoten. De man lijkt ongewapend. De beelden zijn gemaakt door een omstander.

Het incident was afgelopen zaterdag in de stad North Charleston. De 50-jarige Walter Scott werd aangehouden vanwege een kapot achterlicht. Er ontstond een kort handgemeen, alvorens het slachtoffer het op een rennen zette.

De verdachte politieagent Michael Slager

De 33-jarige agent Michael Slager zegt te hebben gehandeld uit noodweer. Scott zou na een worsteling zijn stroomstootwapen hebben afgepakt. Uit de beelden blijkt niet of dat inderdaad is gebeurd. Wel is te zien dat Slager acht keer op de vluchtende Scott schiet.

'Ik denk niet dat alle politieagenten slecht zijn'

Na onderzoek van de amateurbeelden is besloten Slager te vervolgen voor moord. The New York Times heeft de video gepubliceerd.

Ferguson

Het geweld van de politie tegen minderheden is al maanden onderwerp van discussie in de Verenigde Staten. Een reeks dodelijke incidenten heeft het vertrouwen van de Amerikanen in de politie zwaar onder druk gezet.

Het bekendste voorbeeld is Ferguson. Nadat een agent de ongewapende zwarte jongen Michael Brown op 9 augustus had doodgeschoten, braken hevige rellen uit.

Tientallen gebouwen en winkels zijn beschadigd door brand, stenen en plunderingen

Andere voorbeelden zijn de dood van Eric Garner in New York na een wurggreep door een agent, de 12-jarige Tamir Rice die in Cleveland werd doodgeschoten omdat hij een neppistool had en de dood van de ongewapende Jordan Baker in Houston.

De FBI gaat de dood van Walter Scott verder onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl