Op enkele plekken in Woerden hebben mensen de vlag opgehangen NOS / Paul Sanders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is opgelucht dat er een einde is gekomen aan de gijzeling van de Nederlander Sjaak Rijke. De gemeente Woerden zegt dat de vrouw van Rijke vanmiddag naar Mali vliegt om herenigd te worden met haar man.

De Nederlander werd vanmorgen in Mali bevrijd door het Franse leger; hij is ruim drie jaar lang gegijzeld geweest door rebellen.

In Mali wordt Rijke opgevangen door de Nederlandse ambassade en Nederlandse militairen. Minister Koenders zegt dat Rijke het naar omstandigheden goed maakt.

Fantastisch nieuws

"Dit is fantastisch nieuws voor Sjaak en zijn familie", zegt Koenders. "Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet."

De minister heeft de Franse en Malinese autoriteiten bedankt voor de hulp bij het bevrijden van Rijke.

Minister Hennis van Defensie en haar Franse collega Le Drian laten via Twitter weten heel blij te zijn met het resultaat van de bevrijdingsactie.

Politie bij huis Rijke

De familie van Rijke heeft nog niet officieel gereageerd op het nieuws. Een buurvrouw vertelt dat vanmorgen rond 11.00 uur de politie voor de deur van Rijkes vrouw stond. Pas toen het nieuws officieel naar buiten kwam, begreep ze dat het bezoekje te maken had met de vrijlating van Rijke.

Burgemeester Victor Molkenboer van de gemeente Woerden is verheugd over de bevrijding van Sjaak Rijke. "Ik ben erg blij met deze goede afloop voor Sjaak Rijke en wil hem, zijn familie en vrienden feliciteren met dit resultaat'', zegt Molkenboer. "Al die tijd bleef Woerden betrokken. Het viel soms niet mee om de autoriteiten in stilte hun werk te laten doen. Ik wil ook de vrienden van Sjaak en de media in Woerden bedanken voor hun opstelling al die jaren." 

Ook de werkgever van Rijke, de NS, heeft gereageerd. Hij werkt daar als treinmachinist. De NS laat weten verheugd te zijn over de vrijlating van "collega Rijke".

STER reclame