Sjaak Rijke op een video uit augustus 2012
NOS NieuwsAangepast

Tijdlijn: de ontvoering van Sjaak Rijke

De Nederlander Sjaak Rijke (54), machinist uit Woerden, was bijna 3,5 jaar in handen van Ansar Dine, een aan al-Qaida gelieerde groep in Mali.

25 november 2011: Ontvoering

De toen 51-jarige Sjaak Rijke is samen met zijn vrouw op vakantie in Timboektoe in Mali. Hij wordt samen met een Zweed en een Zuid-Afrikaan ontvoerd uit hotel Alafia. Zijn vrouw weet te ontkomen. Het is dan al enige tijd gevaarlijk in Mali. Moslim-extremisten zijn bezig met een opmars, de regering in Bamako wankelt. Rijke en zijn vrouw hadden een negatief reisadvies om naar Timboektoe te gaan naast zich neergelegd. Het duurt enige tijd voordat duidelijk wordt wie de ontvoerde Nederlander is. Er zou tientallen miljoenen losgeld worden geëist.

Sjaak Rijke: ik word goed behandeld

13 juli 2012: Eerste levensteken

Eerste teken van leven van Rijke. Op een filmpje is hij te zien in een blauw gewaad voor een zwart doek met islamitische teksten. Hij zegt: "Ik ben Sjaak Rijke, ik ben uit Nederland, ik ben bij al-Qaida en ik word goed behandeld. Ik heb deze brief uit Nederland ontvangen." Op de video zijn ook twee andere gijzelaars te zien die dezelfde boodschap uitspreken.

19 juli 2012: Gevangenenruil

Ansar Dine laat drie westerse hulpverleners vrij in ruil voor gevangen genomen islamitische strijders. Rijke zit niet bij de vrijgelaten westerlingen.

21 augustus 2012: Oproep

Rijke duikt op in een reportage van nieuwszender Al Jazeera. Ook de gegijzelde Zweed Johan Gustafson en de Britse Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm zijn te zien. De gijzelaars dringen er bij hun regering op aan alles in het werk te stellen om hen vrij te krijgen.

Rijke zegt dat hij tot nu toe geen contact heeft gehad met de Nederlandse regering en dat hij zich als slachtoffer ziet van de strijd tussen al-Qaida en de Nederlandse regering. Rijke zegt verder dat hij medische hulp nodig heeft vanwege rugklachten. Die zouden zijn verergerd door het slapen in de woestijn.

14 januari 2013: Strijd in Mali verhevigt

De zorgen over Rijke nemen toe als de moslim-extremisten verder oprukken en het noorden van het land in handen krijgen. Het regeringsleger is niet in staat om weerstand te bieden. Desgevraagd wil minister Timmermans van Buitenlandse Zaken niets zeggen over Rijke.

Het is beleid van Buitenlandse Zaken om niets over in het buitenland gegijzelde landgenoten te zeggen. Oud-minister Ben Bot zegt dat Nederland nooit onderhandelt en ook nooit losgeld betaalt.

23 juni 2013: "Gegijzelden veilig"

Terreurorganisatie al-Qaida in de Islamitische Maghreb laat via Twitter weten dat acht gegijzelde Europeanen veilig zijn. Of Rijke zich onder hen bevindt, is niet duidelijk.

Levensteken ontvoerde Nederlander

17 september 2013: Rijke vraagt steun

Op internet verschijnt een video waarin Rijke Nederland om steun vraagt. De video zou in juni 2013 zijn opgenomen. Behalve de Nederlander zijn in de video vier Fransen, een Zweed en een Zuid-Afrikaan te zien. Rijke zegt: "Ik vecht voor mijn vrijheid, jullie moeten ook vechten voor mijn vrijheid. Anders is er geen uitweg." Hij zegt verder dat het redelijk goed met hem gaat.

Oproep Sjaak Rijke

17 november 2014: Rijke smeekt: help me

Meer dan een jaar na het laatste levensteken, verschijnt er weer een video. De video is net als de opname van september 2013 al maanden eerder opgenomen. Rijke zegt dat de opname van 26 september 2014 is.

Rijke beklaagt zich erover dat hij niets merkt van inspanningen van de Nederlandse regering om hem vrij te krijgen. "In de meer dan duizend dagen sinds mijn ontvoering heb ik nooit officieel iets gehoord van Nederlandse kant. Terwijl de Amerikanen vijf Talibanstrijders hebben geruild voor één Amerikaan die was ontvoerd", zegt Rijke.

Verder zegt hij dat hij rugklachten heeft en het emotioneel erg moeilijk heeft. Hij houdt de regering verantwoordelijk als hem iets overkomt.

In het tweede deel van de tekst richt hij zich tot zijn familie en kinderen en het Nederlandse volk. Hij vraagt hun de regering zo veel mogelijk onder druk te zetten, zodat die serieus op zoek gaat naar een oplossing en aan de eisen van de ontvoerders tegemoetkomt. "Alsjeblieft, help me. Alsjeblieft."

6 april 2015: Fransen bevrijden Rijke

Rijke wordt in de vroege ochtend van Tweede Paasdag bevrijd door Franse militairen. Dat gebeurt in het uiterste noorden van Mali.

Rijke is in gezonde toestand naar een Franse basis in de stad Tessalit gebracht. Hij wordt opgevangen door Nederlandse militairen die in het land zijn gestationeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl