ANP
NOS Nieuws

PvdA na 69 jaar buitenspel in Friesland

Voor het eerst in zijn bestaan wordt de PvdA buiten het Friese college van Gedeputeerde Staten gehouden. Er komt vrijwel zeker een coalitie van CDA, VVD, SP en de Fryske Nasjonale Partij. Die partijen hebben samen 23 van de 43 zetels.

Net als in de rest van het land leed de PvdA in Friesland een grote nederlaag bij de verkiezingen op 18 maart. De partij ging van 11 naar 7 zetels. Het CDA werd met 9 zetels (een winst van 1) de grootste partij. Voormalig CDA-senator Geart Benedictus werd informateur.

"Veel ergernis"

Benedictus vroeg eerst CDA en PvdA, als twee grootste partijen, met een advies te komen over de formatie. Zij kwamen daar niet uit. Volgens Benedictus bestaat er "veel ergernis" tussen de twee partijen, meldt Omrop Fryslân. Daarna werd het CDA het snel eens met de drie andere partijen. Zij gaan nu een college-akkoord opstellen.

Voor de PvdA is dat een forse tegenvaller. Sinds de oprichting in 1946 maakte de partij altijd deel uit van het Friese provinciebestuur. Lijsttrekker Jannewietske de Vries noemt de uitkomst van de formatie in het Friesch Dagblad "dieptriest voor Fryslân".

Groningen

Ook in Groningen, vanouds een socialistisch bolwerk, lijkt de PvdA buitenspel te staan. Bij de Statenverkiezingen werd de PvdA voor het eerst niet de grootste partij in Groningen. De SP nam die positie over en wil niet met de PvdA samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl