Het provinciehuis in Groningen
NOS Nieuws

PvdA en VVD buitenspel in provincie Groningen

De PvdA doet niet mee aan de college-onderhandelingen in Groningen. Informateur Peter Verschuren onderzoekt eerst de mogelijkheden voor een coalitie van SP, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie.

De PvdA leed tijdens de Statenverkiezingen van vorige week een historische nederlaag; de partij zakte van twaalf naar zes zetels en is voor het eerst in tientallen jaren niet langer de grootste partij. Dat is nu de SP die van zes naar acht zetels ging.

Samenwerking onmogelijk

Volgens de SP is samenwerking met de PvdA onmogelijk. "Inhoudelijk stond en staat de PvdA hier in de provincie mijlenver van ons af. Uit de gesprekken van afgelopen week is ook geen hoop op verandering hierin gekomen", zei SP-fractievoorzitter Sandra Beckerman tegen RTV Noord.

Met de andere gesprekspartners ziet de SP wel veel overeenkomsten, vooral als het gaat om het opkomen voor vermindering van de gaswinning, die aardbevingen veroorzaakt.

Het vertrekkende college van Gedeputeerde Staten bestaat uit de PvdA, D66, ChristenUnie en de VVD. Ook de VVD, die van zes naar vier zetels ging, praat niet mee over de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl