Jeffry Fortes (l) in duel met PSV'er Adam Maher ANP

Drie jaar geleden had hij de hoop op een profcontract al opgegeven en tekende hij voor een jaartje bij de amateurs. Dinsdagavond moet Jeffry Fortes als rechtsback van Kaapverdië proberen Cristiano Ronaldo van scoren af te houden. "Het wordt een moment dat ik later zal koesteren", kijkt de verdediger van FC Dordrecht alvast vooruit.

Kaapverdië speelt dinsdagavond in Estoril een oefeninterland tegen Portugal. Met in de gelederen: Jeffry Fortes. De zoon van Kaapverdische ouders maakte in oktober vorig jaar zijn debuut in het nationale elftal en heeft inmiddels vier interlands op zijn naam staan.

Het duel met Cristiano Ronaldo belooft het voorlopige hoogtepunt uit zijn carrière te worden. De 26-jarige Rotterdammer was ook mee naar de Afrika Cup, maar daar kwam hij niet in actie. Desondanks vond hij dat al een geweldige ervaring. "Ik weet waar ik vandaan kom. Het was fantastisch om mee te maken, wat een geweldige sfeer."

Dood spoor

Want waar komt Fortes vandaan? In 2012 stond de verdediger nog op een dood spoor. Na de jeugd bij FC Dordrecht te hebben doorlopen stond hij al drie jaar onder contract bij FC Den Bosch, maar hij speelde nooit. "Dat begon echt te knagen. Ik wilde spelen en mezelf doorontwikkelen. Dus ik besloot weg te gaan en ging op zoek naar een nieuwe club. Maar dat liep niet zo vlot."

Fortes liep wel stage bij een paar clubs, maar ook dat liep op niets uit. "Ik had het al opgegeven en me ingeschreven bij Kozakken Boys om een jaartje Topklasse te spelen. Toen heb ik toch nog een keer Marco Boogers gebeld." Fortes kende de technisch directeur nog uit zijn tijd bij Dordrecht. "Ik heb zijn voicemail ingesproken. Wie niet waagt, die niet wint, dacht ik. Hij heeft me toen bij Dordrecht een kans gegeven en die heb ik gegrepen."

Fan van Messi

Bij de hekkensluiter van de eredivisie wist Fortes een plek in het Kaapverdische elftal af te dwingen. Dinsdagavond wacht, vermoedelijk, het hoogtepunt uit zijn interlandloopbaan: een rechtstreeks duel met Cristiano Ronaldo. Fortes verheugt zich erop: "Het is echt een fantastische speler, hoewel ik zelf meer fan ben van Lionel Messi."

Hoe gaat Fortes de winnaar van de Gouden Bal bestrijden? "Ik denk daar eigenlijk niet zo over na. Ik moet gewoon alles geven. Hij is echt wereldtop. In de eredivisie merk je al dat ieder foutje meteen wordt afgestraft. Bij hem gaat het allemaal nog twee, drie handelingen sneller."

Geen schande

"Ik zie het zo: ik speel bij FC Dordrecht, hij bij Real Madrid. Als hij me twintig keer passeert, is het geen schande. Hij heeft wekelijks de beste verdedigers ter wereld voor zich en die speelt hij ook voorbij. Maar als ik hem één keer de bal afpak of door de benen speel, dan herinnert iedereen zich dat."

Cristiano Ronaldo in actie voor Portugal op het WK AFP

Fortes zal in ieder geval proberen het shirtje van de wereldster te bemachtigen, voor zijn broer. "Die is groot fan van Real Madrid. Maar als andere spelers gretiger zijn of me voor zijn, is het ook niet erg. Er worden vast nog wel mooie foto's gemaakt als herinnering."

Opmars

Kaapverdië is in het duel met de voormalige kolonisator zeker niet kansloos, denkt Fortes. "Het is altijd een speciaal duel, dat merk je wel. En Kaapverdië heeft in het verleden al eens gelijkgespeeld tegen Portugal. Dus waarom niet?"

Bovendien is het elftal van de Kaapverdische Eilanden met een opmars bezig. Het land met ruim een half miljoen inwoners stelde lang weinig voor op voetbalgebied, maar was wel van de partij bij de laatste twee edities van de Afrika Cup.

Geen stress

"Voorheen speelden er alleen jongens uit Kaapverdië zelf en dat niveau is eerlijk gezegd niet zo hoog", stelt Fortes. "De laatste jaren bestaat het team steeds meer uit jongens uit Europese competities. Vooral Kaapverdianen uit Portugal, die merken dat het Portugese elftal niet haalbaar is."

Na het duel met Cristiano Ronaldo volgt komend weekeinde weer 'gewoon' een degradatiewedstrijd in de eredivisie: Heracles Almelo komt op bezoek aan de Krommedijk. Naar Kaapverdië gaat Fortes na het einde van het seizoen weer. "Van de zomer, op vakantie. Lekker relax, geen stress."

STER reclame