Cristiano Ronaldo met de Gouden Bal en zijn zoontje Cristiano Jr.
NOS VoetbalAangepast

Ronaldo opnieuw Wereldvoetballer van het Jaar

Cristiano Ronaldo is opnieuw gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. De Portugese aanvaller van Real Madrid werd in Zürich verkozen boven de twee andere genomineerden: de Argentijn Lionel Messi (Barcelona), die vanaf 2009 vier keer de titel greep, en Manuel Neuer, doelman van wereldkampioen Duitsland en Bayern München.

De 29-jarige Ronaldo, die na 2008 en 2013 de Gouden Bal voor de derde keer in ontvangst mocht nemen, beleefde met de nationale ploeg een teleurstellend WK dat al na de groepsfase ten einde was. Maar Real Madrid leidde hij met een recordaantal van zeventien doelpunten naar de winst van de Champions League. Ook de wereldbeker voor clubteams ging naar Ronaldo en de zijnen.

Robben vierde

Alle bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen mochten, net als een selecte groep journalisten, hun stem uitbrengen in de FIFA-verkiezing.

Ronaldo ontving veruit het grootste deel van de uitgebrachte stemmen: 37,66 procent. Messi (15,76) en Neuer (15,72) ontliepen elkaar nauwelijks. Robben, eerder op de avond opgenomen in het FIFA-wereldelftal van het jaar, eindigde met 7,17 procent als vierde.

De Nederlandse bondscoach Guus Hiddink had Robben het hoogst op zijn lijstje gezet, gevolgd door de Duitser Thomas Müller en Ronaldo. De voorkeur van Oranje-aanvoerder Robin van Persie ging uit naar achtereenvolgens Robben, de Zweed Zlatan Ibrahimovic en Neuer.

Vreugdekreet Ronaldo na winnen Gouden Bal

Löw coach van het jaar

De Duitse bondscoach Joachim Löw werd uitgeroepen tot trainer van het jaar. De 54-jarige oefenmeester leidde 'Die Mannschaft' afgelopen zomer in Brazilië naar de wereldtitel. De Italiaan Carlo Ancelotti (Champions League-winnaar met Real Madrid) en de Argentijn Diego Simeone (Spaans kampioen met Atlético Madrid) waren de andere gegadigden.

Ook de beste voetbalster van het jaar kwam uit Duitsland. Nadine Kessler, de 26-jarige schaduwspits van VfL Wolfsburg, won in 2014 de Duitse titel en de Champions League. Zij kreeg de voorkeur boven vijfvoudig winnares Marta uit Brazilië en de Amerikaanse spits Abby Wambach.

Geen prijs voor Van Persie

Robin van Persie greep naast de Puskás Award. Zijn fraaie kopbal in het WK-duel met Spanje werd niet mooi genoeg gevonden voor de prijs voor het mooiste doelpunt van afgelopen jaar. Dat predicaat ging naar de volley van de Colombiaan James Rodriguez tegen Uruguay op de hetzelfde WK. Voetbalfans vanuit de hele wereld konden stemmen op hun favoriete doelpunt.

Goals van Ronaldo in 2014

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl