NOS Nieuws

Ploumen is blij met Arjen Lubach en de zombiekip

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel is blij met de plotselinge aandacht voor het omstreden handelsverdrag TTIP (uitspraak Tietip), maar vindt dat er nog te veel misverstanden zijn. Over de chloorkip bijvoorbeeld, schrijft zij op haar Facebookpagina.

"Ik noem hem liever zombiekip, trouwens; hoe vaak je hem ook ombrengt, hij staat weer op en blijft door de discussie lopen." Volgens Ploumen is er geen sprake van, dat door een nieuw handelsverdrag ineens slechte Amerikaanse producten op de Europese markt terechtkomen.

Eén van de afspraken die onderdeel uitmaken van TTIP is de zogenoemde investeringsbescherming ISDS (Investor to State Dispute Settlement) voor bedrijven. Bedrijven kunnen schade claimen bij landen, als zij vinden dat hun belangen door die landen geschonden worden. Bijvoorbeeld als een bedrijf bepaalde producten niet mag verkopen, toch geen kerncentrale mag bouwen of ineens moet voldoen aan milieu- of gezondheidsvoorschriften.

Angst onterecht

Ploumen noemt ook de angst daarvoor onterecht. "TTIP en ISDS zijn geen zaken die ons overkomen. De VS kan ons niets opdringen, de EU is het grootste economische machtsblok in de wereld en laat zich niet dicteren." Gisteren sprak Ploumen met haar Europese collega's over de door haar voorgestelde aanpassingen, maar er zijn nog geen besluiten genomen.

TTIP moet de handel tussen Europa en de Verenigde Staten makkelijker maken. Volgens het kabinet kan ook Nederland daar goed aan verdienen en is er meer draagvlak nodig. "En draagvlak begint bij interesse", schrijft Ploumen. Iedereen die me helpt bij het genereren van die belangstelling is mijn vriend. Arjen Lubach bijvoorbeeld en desnoods de zombiekip."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl