NOS Nieuws

Co-piloot liet ramptoestel bewust crashen

'Co-piloot wilde toestel moedwillig vernietigen'

De co-piloot van het Germanwings-toestel dat neerstortte in de Franse Alpen heeft het vliegtuig waarschijnlijk doelbewust laten neerstorten. Volgens het Franse Openbaar Ministerie zat hij alleen in de cockpit tijdens de crash en weigerde hij de deur van de cockpit te openen voor de gezagvoerder.

Het OM baseert zich op de gegevens van de cockpit-voicerecorder, de enige van de twee zwarte dozen die tot nu toe is gevonden.

Op die voicerecorder zijn de laatste dertig minuten van de vlucht te horen. Het OM zegt dat de eerste twintig minuten heel normale gesprekken te horen zijn tussen de twee piloten.

Wc

Op een bepaald moment vraagt de gezagvoerder aan de co-piloot om het gezag over te nemen. Op de voicerecorder is te horen dat er een deur open- en dichtgaat. Waarschijnlijk gaat de piloot naar de wc, zegt het OM.

De co-piloot laat het vliegtuig daarna bewust dalen door een aantal knoppen in te drukken. Als de gezagvoerder weer de cockpit in wil, reageert de co-piloot niet. Op de voicerecorder is gebons op de gepantserde deur te horen.

Ook op verzoeken om contact van de Franse luchtverkeersleiding reageert de co-piloot niet. Volgens het OM is de ademhaling van de co-piloot te horen, dus is hij op dat moment in leven. Zelfmoord wordt daarom "nadrukkelijk niet uitgesloten".

Gegil

Op de recorder is er vlak voor de fatale inslag ook al een klap te horen. Waarschijnlijk heeft het toestel eerst een richel geraakt, is vervolgens over een bergwand gegleden en is toen gecrasht. Pas seconden voor die laatste inslag is volgens de Franse justitie gegil van passagiers te horen.

Het OM heeft geen aanwijzingen dat er een terroristisch motief voor de crash is.

De hele persconferentie van de Franse justitie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl