Studenten aan de Universiteit Tilburg ANP

De koepelvereniging van de Nederlandse universiteiten VSNU zegt niet afwijzend te staan tegenover het plan van de VO-raad voor een maatwerkdiploma. De VSNU tekent daarbij wel meteen aan dat als een leerling het merendeel van de vakken op havo-niveau volgt, hij of zij onvoldoende is voorbereid op universitair onderwijs. 

Paul Rosenmöller van de VO-raad pleitte er vanochtend voor dat leerlingen vakken kunnen volgen op andere niveaus. Dus vmbo-leerlingen die sommige vakken op havo-niveau doen of leerlingen die bijvoorbeeld wiskunde op vwo-niveau volgen, maar Duits op havo-niveau. Hij noemde het raar dat leerlingen nu alleen een diploma kunnen krijgen op het niveau van hun slechtste vak.    

'Academische vorming is hard nodig op universiteiten'

Academische vorming

Het plan voor een maatwerkdiploma is volgens de universiteiten niet nieuw. De instellingen zeggen dat het voornaamste probleem met het voorstel van Rosenmöller is dat vwo-vakken een deel academische vorming bevatten, die diezelfde vakken op de havo missen. Dat deel academische vorming bereidt scholieren voor op  universitair onderwijs. 

"Neem maatschappijleer op vwo-niveau", stipt VSNU-woordvoerder Bastiaan Verweij aan als voorbeeld. "Dat is niet alleen de stof leren, maar daar wordt ook een wetenschappelijk onderzoekje gedaan. Die academische vorming, die attitude, is heel hard nodig op universiteiten." 

Eindexamen op verschillende niveaus

STER reclame