Ard van der Steur, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie
NOS Nieuws

Van der Steur wil snel weer bewaarplicht belgegevens

Minister Van der Steur vreest dat het schrappen van de bewaarplicht voor bel-, internet- en mailgegevens op korte termijn "ernstige gevolgen" zal hebben voor de opsporing en vervolging van misdrijven.

Hij werkt aan een nieuwe wet, waardoor gegevens toch weer tijdelijk bewaard kunnen worden en hoopt die snel naar de Tweede Kamer te sturen.

In de nieuwe wet worden de voorwaarden aangescherpt om toegang te krijgen tot data van telecombedrijven. Zo moet er een verdenking zijn van zeer ernstige strafbare feiten en moet de rechter-commissaris toestemming geven.

Nieuwe minister over dilemma privacybescherming

Eerste optreden

Van der Steur zei dat bij zijn eerste optreden in de Kamer als minister van Veiligheid en Justitie. Hij werd vrijdag in die functie beëdigd als opvolger van de opgestapte minister Opstelten.

De rechter haalde onlangs een streep door de plicht voor telecombedrijven om gegevens van klanten een jaar lang te bewaren, omdat die in strijd is met het recht op privacy.

Een aantal telecombedrijven besloot direct te stoppen met het uitvoeren van de wet. Van der Steur vreest dat daardoor een vacuüm ontstaat en een aantal ernstige misdrijven niet zal worden opgelost.

Kritisch

Een groot aantal fracties, waaronder die van regeringspartij PvdA, is kritisch over de nieuwe bewaarplicht. Zij stellen dat de rechter niet voor niets heeft ingegrepen en vragen zich af of er geen gebruik kan worden gemaakt van gegevens die telecombedrijven al voor hun eigen bedrijfsvoering opslaan.

Van der Steur zei dat hij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer hoog op de agenda heeft staan. Hij vindt dat privacy en veiligheid niet per definitie elkaars tegenpolen zijn, maar vaak in elkaars verlengde liggen. "Privacy is niet mogelijk zonder veiligheid en omgekeerd."

Hij wil zich bij de opsporing van ernstige misdrijven niet afhankelijk maken van de gegevens die telecombedrijven al dan niet bewaren voor hun eigen bedrijfsvoering. Dat zijn niet per se de gegevens die nodig zijn.

Van der Steur: spannend aan andere kant tafel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl