De politie ontruimt kraakpanden in Amsterdam

De politie heeft de grootste moeite om de gekraakte panden aan de Spuistraat leeg te krijgen. Krakers gooiden vuurwerk naar de politie en lieten zich niet wegspuiten door een waterkanon. Halverwege de middag kwam de ontruiming even stil te liggen door een gaslek. Verslaggever Edwin van den Berg spreekt van "een ouderwetse Amsterdamse ontruiming".

De operatie bij het Slangenpand en andere kraakpanden begon vanochtend rond 9.30 uur, nadat een deurwaarder de krakers drie keer had opgeroepen om vrijwillig te vertrekken. Omdat ze daaraan geen gehoor gaven, wordt nu iedere kraker die nog binnen is, gearresteerd. Tot nu toe zijn er zeker acht arrestanten. Een van hen is kunstenaar Peter Klashorst, die jarenlang in het complex woonde. 

Gevaarlijk

ME'ers die met een hijskraan op het dak waren gezet, konden aanvankelijk niet naar binnen omdat er een gaslucht hing. Deuren openmaken met slijptollen, die vonken veroorzaken, zou te gevaarlijk zijn. Bij metingen van de brandweer bleek de hoeveelheid gas mee te vallen en kon de ontruiming verder gaan. Er werd opnieuw een container met ME'ers op het dak gehesen. Wel riep de politie de krakers vanwege het gas op om het pand "in verband met hun veiligheid te verlaten".

Gisteravond gingen zo'n veertig tot tachtig krakers opnieuw de voormalige kraakpanden in, nadat die dit weekend leeg waren komen te staan. Ze barricadeerden de Spuistraat met een container en brandende hopen afval. Ook haalden ze klinkers uit de straat. De politie heeft de barricades vanochtend met een shovel weggehaald.

De loco-burgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie hebben besloten tot actie over te gaan om verdere overlast in de buurt te voorkomen. Onder meer patiënten en bezoekers van een dependance van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) aan de Spuistraat hadden er last van. 

Vannacht is er bewust voor gekozen om niet te ontruimen. De grootte van de groep en de duisternis waren volgens de politie daarvoor de belangrijkste redenen. Woningcorporatie De Key wil dat er in het gebouw nieuwe woningen, bedrijfsruimten en culturele ruimtes komen.

De mobiele eenheid is ingezet bij ontruiming van het kraakpand

STER reclame