NOS Nieuws

Krakers werpen barricades op in Amsterdamse Spuistraat

Brandende barricades

In Amsterdam hebben krakers het zogenoemde Slangenpand aan de Spuistraat opnieuw bezet. Ze protesteren tegen de geplande sloop van het gebouw.

Afgelopen weekend vertrokken de bewoners, maar gisteravond drongen de krakers het Slangenpand weer binnen. Op de krakerssite Indymedia staat dat ze om 22.00 uur de deur openbraken.

Mensen worden opgeroepen om solidair te zijn en langs te komen. "Breng je strijdbaarheid mee! Want dat is nodig in dagen van verzet!", staat er op de site. Op straat wierpen de krakers barricades op en staken ze stapels afval in brand.

Brandjes gedoofd

Vanochtend lijkt de rust weergekeerd. De brandjes zijn gedoofd en er zijn geen krakers meer op straat. De Spuistraat is nog wel gebarricadeerd, onder meer met een container.

Het pand was tientallen jaren een broedplaats voor kunstenaars. Onder anderen kunstenaar Peter Klashorst woonde in het gebouw en zangeres Ellen ten Damme repeteerde er met haar band Soviet Sex. Woningcorporatie De Key wil dat er in het gebouw nieuwe woningen, bedrijfsruimten en culturele ruimtes komen.

Burgemeester Van der Laan zei vrijdag tegen omroep AT5 dat de oorspronkelijke bewoners al eerder zijn vertrokken, en dat er de laatste tijd mensen in het Slangenpand zitten die uit zouden zijn op een confrontatie met de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl