Bergingswerkers worden met helikopters naar het gebied met de wrakstukken gebracht
NOS Nieuws

Bergers Franse Alpen weer aan de slag

In de Franse Alpen is de zoektocht tussen de wrakstukken van de neergestorte Airbus van Germanwings vanochtend hervat. Het is helder weer en het heeft vannacht licht gesneeuwd.

Gisteren werd er nog gewaarschuwd voor zware sneeuwval en harde wind.

Bergingswerkers worden met helikopters naar het gebied met de wrakstukken gebracht. De helling is niet over de weg bereikbaar. Vijf gendarmes zijn vannacht in het gebied achtergebleven om de wrakstukken te bewaken.

Bergers in Frankrijk zoeken verder

De zwarte doos met gesprekken uit de cockpit, die gisteren op de rampplek werd gevonden, is beschadigd, maar bruikbaar, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve bekendgemaakt. Onderzoekers hopen uit de informatie meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de ramp.

Bergingswerkers gaan op zoek naar de tweede zwarte doos, die de vluchtgegevens bevat. Volgens Cazeneuve is het onwaarschijnlijk dat de crash het gevolg is van een terreuraanslag.

'Rampplek is drie minuten vliegen'

Er is geen hoop meer dat er overlevenden zijn van de ramp met de Airbus, die gisterochtend op weg van Barcelona naar Düsseldorf neerstortte.

Kabels

Allereerst gaan forensisch onderzoekers aan het werk in het rampgebied. Zij moeten de lichaamsdelen en de brokstukken markeren en fotograferen. De gegevens worden gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Pas daarna kunnen de lichaamsdelen worden geborgen. Andere bergingswerkers gaan op zoek naar de tweede zwarte doos.

In totaal worden vandaag zeker 300 politieagenten en 380 brandweerlieden ingezet om het gebied uit te kammen. Via kabels laten ze zich vanuit de helikopters naar de rampplek afzakken. Gendarmes gaan bekijken of er een manier is om het gebied via de weg te bereiken.

Lastig

Het is een lastige bergingsoperatie met steile puinhellingen. "Alles glijdt onder je voeten weg", zei een arts die gisteren als een van de eersten in het rampgebied was.

Op de helling worden touwen gespannen om de onderzoekers in staat te stellen hun werk te doen. De brokstukken liggen verspreid over een gebied van 500 meter.

Verwacht wordt dat het bergen van de 150 lichamen dagen gaat duren. De meeste slachtoffers waren Duitsers en Spanjaarden. Voor zover bekend is er één Nederlandse dode, een 20-jarige vrouw uit Deurne.

'Helikopters vertrekken naar rampplek'

Merkel

Vandaag gaan verschillende hoogwaardigheidsbekleders naar de rampplek. De Duitse bondskanselier Merkel wordt rond 14.00 uur verwacht; zij zal de Spaanse premier Rajoy en president Hollande van Frankrijk ontmoeten.

Ook zullen de eerste nabestaanden arriveren in Seyne-les-Alpes, van waaruit de bergingsoperatie wordt uitgevoerd. Leraren Duits en Spaans uit de regio zijn gevraagd om naar deze plaats te komen om te helpen met vertalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl