Eind februari stapte Verheijen op, de VVD raakte zijn zetel kwijt aan Johan Houwers
NOS Nieuws

Banencarrousel aan de gang bij VVD

René Leegte is het tweede VVD-Kamerlid dat in korte tijd vertrekt in verband met een integriteitskwestie. Een maand geleden ging Mark Verheijen hem voor.

Verheijen lag langere tijd onder vuur in verband met verkeerde declaraties. Een interne commissie van de VVD concludeerde dat de feiten en dynamiek rond Verheijen niet pasten in het "integriteitskader" van de partij.

De VVD stelde twee jaar geleden een permanente commissie integriteit in. Premier Rutte zei destijds dat omdat zijn partij de grootste is, die ook voorop moet lopen als het gaat om het integriteitsbeleid.

De partij lag destijds onder vuur vanwege onder meer een strafrechtelijk onderzoek naar oud-senator Jos van Rey. Eerder waren er beschuldigingen van corruptie tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland.

Carrousel

Binnen de VVD-fractie is nu een carrousel op gang gekomen. Want behalve Verheijen en Leegte, zijn er ook twee Kamerleden naar het kabinet doorgeschoven. Dat zijn Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, die de VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven zijn opgevolgd.

De Kiesraad stelde dat Verheijen moest worden opgevolgd door Johan Houwers, die eerder uit de VVD-fractie was gezet in verband met hypotheekfraude.

Houwers besloot echter niet voor de partij, maar als eenling de zetel in te nemen. Hij wordt morgen geïnstalleerd. De VVD is de zetel van Verheijen daardoor kwijt.

Dat betekent dat de coalitie van VVD en PvdA nu nog een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer heeft. En tot de komst van de opvolgers "twee dagen" feitelijk zelfs een minderheid, zegt VVD-fractieleider Zijlstra.

Fred Teeven

De opvolger van Van der Steur wordt oud-staatssecretaris Fred Teeven. Die legde eerder deze maand zijn functie neer in verband met een deal met een drugsbaron die hij in een vorig leven als officier van justitie sloot.

De overige twee vacante zetels zullen naar het zich nu laat aanzien worden ingenomen door Chantal Nijkerken uit Schinveld en Leendert de Lange uit Noordwijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl