VVD-Kamerlid René Leegte stapt op
NOS Nieuws

VVD-Tweede Kamerlid René Leegte stapt op

VVD-Kamerlid René Leegte stapt op. Naar eigen zeggen is hij onzorgvuldig geweest. Hij had een jaar lang een betaalde nevenfunctie bij een organisatie die actief is op gebieden die zijn portefeuille raken. Het ging om een bedrijf dat zich bezighield met de ontwikkeling van theeproducten. Het bedrijf krijgt subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Leegte heeft die functie niet tijdig laten registreren in het register en hij heeft ook de neveninkomsten niet direct gemeld. Bovendien heeft hij voor de nevenfunctie in enkele gevallen gebruik gemaakt van zijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Hij vindt zelf dat dat in strijd is met de integriteitsregels van de VVD. "Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer".

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt het een pijnlijke maar logische conclusie. Het partijbureau laat weten het besluit te respecteren en is blij dat Leegte zich "conformeert aan onze integriteitsregels."

Gesprek in de trein

Twee maanden geleden kwam Leegte ook al in opspraak. Hij legde het woordvoerderschap over de gaswinning neer, nadat hij in een telefoongesprek in de trein de VVD-strategie over de aardbevingen uit de doeken had gedaan. Hij zei daarin onder meer dat hij de media zo veel mogelijk had ontlopen.

Leegte zit zo'n 4,5 jaar in de Kamer. Hij voerde onder meer het woord over energie en buitenlandse handel. Eerder was hij onder meer secretaris van VVD-leider Bolkestein en werkte hij in het bedrijfsleven, onder andere bij Unilever.

Zijlstra: kon niet anders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl