NOS Nieuws

Aantal asielzoekers Europa laatste jaren sterk gestegen

Vluchtelingenstroom in kaart

Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in Europa is de afgelopen jaren fors toegenomen. Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft becijferd dat vorig jaar 626.000 mensen een asielverzoek hebben ingediend. Dat betekent een toename van 44 procent ten opzichte van 2013, toen er Europabreed 436.000 aanvragen moesten worden verwerkt.

De VVD lanceerde gisteren een plan om de buitengrenzen van Europa te sluiten en vluchtelingen alleen nog in de eigen regio op te vangen.

Nederland stond in 2014 op de zevende plaats in de lijst van Europese landen met de meeste asielaanvragen. Hier dienden 26.210 mensen een asielverzoek in. In 2013 ging het nog om 17.190 asielverzoeken.

Asielzoekers in azc Zeist

Duitsland was de meestgezochte Europese bestemming, goed voor een derde van alle asielaanvragen. Daarna volgde Zweden met 81.000 asielzoekers.

Syrië en Eritrea

Bijna de helft van de mensen die vorig jaar in Nederland aanklopten voor asiel, is afkomstig uit Syrië en Eritrea. Vluchtelingen uit die twee landen worden niet teruggestuurd, maar krijgen altijd asiel.

Een deel van hen dient ook een verzoek in om de rest van het gezin te laten overkomen naar Nederland. Alle andere asielzoekers gaan de asielprocedure in waarin bepaald wordt of hun asielverzoek terecht is.

Eigen landsgrenzen

Overigens komt slechts een heel klein percentage van alle vluchtelingen in Europa terecht. De VN meldt dat er vorig jaar wereldwijd 51,2 miljoen mensen op de vlucht waren voor oorlogsgeweld of terreurdreiging. Van hen zijn 33,3 miljoen weliswaar hun huis ontvlucht maar ze verblijven nog steeds binnen de eigen landsgrenzen.

Ruim 16,5 miljoen vluchtelingen zochten hun toevlucht in het buitenland. Uit deze groep slaagden 626.000 mensen erin Europa te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl