NOS Voetbal

Aanklager eist forse straffen voor Barça-voorzitters

Aanklager eist forse straffen voor Barça-voorzitters

Even schakelen voor Barcelona. Op de ochtend na de luid bejubelde 2-1 overwinning op Real Madrid heeft de aanklager in de langslepende fraudezaak rond de transfer van Neymar flinke gevangenisstraffen geëist.

Het Openbaar Ministerie wil de huidige voorzitter van Barcelona, Josep Bartomeu, voor twee jaar en drie maanden in de cel hebben wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Tegen zijn voorganger, Sandro Rosell, is om dezelfde reden een celstraf van zeven jaar en drie maanden geëist.

Naast een gevangenisstraf hangt het tweetal ook diverse boetes boven het hoofd, net als Barcelona. Volgens de aanklager heeft de club met de belastingaangiftes van 2011, 2013 en 2014 gesjoemeld. De eis daarvoor is een boete van 22,2 miljoen euro.

Voorzitter Sandro Rosell verwelkomt Neymar in 2013

Ouders van Neymar

De Spaanse justitie doet al sinds eind 2013 onderzoek naar de transfer van Neymar. Barcelona betaalde officieel 57 miljoen euro voor de Braziliaan van Santos, maar de club betaalde ook ruim veertig miljoen euro aan de maatschappij waarvan de ouders van Neymar de eigenaren zijn.

In totaal zou er daardoor twaalf miljoen euro te weinig belasting zijn afgedragen door Barcelona. De clubleiding heeft de beschuldigingen over fraude altijd in alle toonaarden tegengesproken, maar betaalde wel meer dan tien miljoen euro om een naheffing en een proces te voorkomen. Tevergeefs, zo blijkt nu.

Rosell

Door alle beschuldigingen voelde Rosell zich in januari 2014 genoodzaakt zich terug te trekken als voorzitter. Hij was de opvolger van Joan Laporta en wist een enorme schuld van de club flink te verminderen. Bartomeu volgde hem op en kondigde eerder dit jaar aan dat er komende zomer verkiezingen zijn voor een nieuwe voorzitter.

Rosell staat ook bekend als de voorzitter die Johan Cruijff zijn erevoorzitterschap wilde afnemen. Toen Cruijff van die plannen vernam, leverde hij zelf al zijn eretitel in. Sindsdien zette de Nederlander geen voet meer in Camp Nou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl