Twitter

Op sommige plekken in Nederland was de zonsverduistering toch nog even waar te nemen. Lang zag het ernaar uit dat de bewolking roet in het eten zou gooien, maar uiteindelijk ontstonden her en der gaten in het wolkendek. Om 10.37 uur was de verduistering op zijn hoogtepunt.

Zonsverduistering in Hilversum

Ook in het buitenland was veel belangstelling voor de zonsverduistering. Zo maakte de BBC beelden vanuit een vliegtuig waarop de verduistering werd vastgelegd. De Guardian pakte het anders aan. De krant vroeg lezers om de meest teleurstellende foto's in te sturen en verzamelde die in een artikel.

Beelden volledige zonsverduistering

Bewolkt

Het leek er vanmorgen op dat de lucht niet zou openbreken. "Het is nog niet veel soeps hier", zei verslaggever Gerri Eickhof, die bij de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht was. "De lucht zit dicht en het is moeilijk te zien of dat mist of bewolking is. Het wordt bidden tot de weergoden om te hopen dat het goedkomt."

Maar de bewolking weerhield mensen er niet van om naar de Sonnenborgh te komen. "Het is hier de hele ochtend al druk. Ze hadden hier gerekend op zo'n 125 bezoekers, maar het zijn er veel meer geworden." Er kwamen zo veel mensen op de sterrenwacht af dat besloten werd geen bezoekers meer binnen te laten.

Bij de sterrenwacht werden onder meer telescopen klaargezet waardoor bezoekers naar de verduistering konden kijken. Ook werden er lezingen gegeven en in een 'Solar Sun Show' uitgelegd hoe licht ontstaat.

Compleet

In Nederland was de zonsverduistering gedeeltelijk te zien, maar op de Faeröer-eilanden compleet. Veel mensen zijn naar de eilanden afgereisd om de verduistering te aanschouwen. Maar die eclips-toeristen maakten zich gisteren zorgen, want ook daar was het bewolkt. 

"Dan is schaduw het enige wat we gaan zien als het zo bewolkt blijft", zei een toerist die speciaal voor de verduistering naar de eilanden was gekomen. "Het zou de eerste eclips zijn die ik mis."

Goed zicht

In delen van Duitsland was de zonsverduistering beter zichtbaar. Onder de toeschouwers daar waren ook koning Willem-Alexander en Máxima. Het koningspaar is op werkbezoek in de Noord-Duitse stad Hamburg en zag het begin van de zonsverduistering.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bekijken de eclips in Hamburg EPA

STER reclame