De vermiste Luca en Aysha
NOS Nieuws

Luca en Aysha niet de enige Nederlandse kinderen in IS-gebied

Voor zover bekend zijn Luca (8) en Aysha (7) de eerste kinderen die vanuit Nederland zijn ontvoerd naar gebied waar Islamitische Staat zit. In de afgelopen twee jaar zijn meerdere kinderen in gezinsverband afgereisd naar IS-gebied, maar dat gebeurde met instemming van beide ouders.

Bij Luca en Aysha is er sprake van ontvoering, omdat hun moeder hen zonder toestemming van de vader heeft meegenomen naar Syrië. Dat gebeurde eind oktober.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft meldingen onderzocht van mogelijk uitreizende gezinnen waarbij 31 kinderen betrokken waren. Enkele gezinnen zijn daadwerkelijk naar Syrië of Irak gegaan. Daarbij gaat het om niet meer dan tien kinderen, zegt de raad.

Plan van aanpak

Ook heeft de Raad voor de Kinderbescherming vijftien pubers in beeld gehad die plannen hadden voor de jihad. Het ging om jongeren die zelf wilden vertrekken en bijvoorbeeld op school geronseld waren. Hoeveel er daarvan zijn vertrokken naar IS-gebied, wil de raad niet zeggen.

Steeds meer jongeren kiezen er zelf voor om te radicaliseren. Scholen in heel Europa maken zich daar zorgen over en roepen op tot actie. Ze hebben een manifest met een plan van aanpak opgesteld, dat wordt gepresenteerd aan de Europese onderwijsministers.

12 jaar

In een video van IS verscheen vorige week een Frans jongetje van 12 jaar. Hij schoot een man door het hoofd die geknield voor hem zat. Kinderen uit de wijk in Toulouse waar hij woonde, herkenden hem op de beelden.

Enkele maanden geleden kwam in Homs een 13-jarig Frans jongetje om. Hij was afgelopen zomer met zijn ouders, broers en zussen naar Syrië afgereisd om het lichaam op te halen van een broer die was omgekomen bij de jihad. De jongen sloot zich toen zelf aan bij IS.

Vrijdag werden drie Britse tieners (tussen 17 en 19 jaar oud) aangehouden toen ze de Syrische grens probeerden over te steken. Ze waren van plan zich aan te sluiten bij IS.

Vorige maand sloten drie Britse schoolmeisjes zich aan bij IS in Syrië.

De drie Engelse meisjes die naar Syrië zijn gegaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl