Links het jongetje uit Toulouse, rechts de 31-jarige Sabri Essid
NOS Nieuws

Buurtgenootjes herkennen Franse jongen in IS-video

Door correspondent Frank Renout

Hij is nog maar 12 jaar oud. Maar op de video van IS die afgelopen week verscheen, is weinig jeugdige onschuld meer te zien.

Het jochie haalt de trekker over en een kogel boort zich door het hoofd van een man die geknield voor hem zit.

Die jongen is nu herkend. Hij heet Ryan, komt uit de Franse stad Toulouse, en zou sinds maart van het vorig jaar al niet meer naar school gaan.

Huilen

Kinderen uit zijn wijk weten wie hij is. "Ze kwamen ’s morgens huilend het schoolplein op. We vroegen wat er was en toen vertelden ze dat ze de avond ervoor die videobeelden hadden gezien’’, vertelt een vertegenwoordigster van de Onderwijsinspectie in Toulouse op de Franse regionale televisie.

De schoolkinderen zeiden dat ze hem niet kenden van de school zelf, maar uit de wijk. Tot een paar maanden geleden zou hij daar nog hebben gewoond.

Bloedbad

Vorige week verschenen in de Franse pers al berichten dat de man die in de video naast de jongen staat een Fransman zou zijn: de 31-jarige Sabri Essid. Verschillende specialisten hebben hem herkend.

Essid is de halfbroer van Mohammed Merah, die precies drie jaar geleden een bloedbad aanrichtte in Frankrijk. In de steden Toulouse en Montauban vermoordde hij – uit naam van de islam – drie militairen en vier bezoekers van een joodse school.

Het jongetje op de video zou mogelijk een familielid zijn van die Sabri Essid. Maar met wie en wanneer hij naar Syrië is vertrokken, is onbekend.

Mohammed Merah

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl