Een ongeluk op de N36
NOS Nieuws

Veel minder doden op 'gevaarlijke' provinciale wegen

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

Provinciale wegen zijn de afgelopen tien jaar veiliger geworden. In 2003 kwamen 249 mensen om bij ongevallen op deze wegen, tien jaar later is dat aantal gedaald naar 100, meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Toch zijn provinciale wegen nog altijd de gevaarlijkste wegen. Hoewel ze slechts 6 procent van het wegennet beslaan, vindt een kwart van alle ongevallen plaats op provinciale wegen.

De veiligheid moet omhoog. Daarvoor is de komende twintig jaar 1,2 miljard euro nodig.

ANWB

"Dat komt onder meer doordat de weghelften meestal niet van elkaar zijn afgescheiden door bijvoorbeeld een middenberm", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Er staan vaak obstakels langs de wegen, zoals bomen, en de wegen liggen regelmatig langs water."

Dus is er voor provinciale bestuurders geen enkele reden om achterover te leunen, aldus de ANWB op de vooravond van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Provinciale wegen moeten nog veiliger

"De veiligheid moet omhoog. Nu zijn er nog relatief veel provinciale wegen die een onvoldoende scoren, blijkt uit ons eigen onderzoek. Om ook die wegen weer veilig te maken, is de komende twintig jaar 1,2 miljard euro nodig."

Voorafgaand aan de verkiezingen hebben alle verantwoordelijke gedeputeerden toegezegd om veel geld te investeren in het veiliger maken van de wegen in hun provincie. Maar of ze dat na 18 maart ook daadwerkelijk doen, is nog maar de vraag, zegt de ANWB-woordvoerder.

Daarom stuurt de organisatie volgende maand alle provinciebestuurders een brief om hen te wijzen op hun beloften. "Iedereen is heel welwillend, maar komt het thema ook echt in het collegeprogramma? Dat willen we zeker weten."

Veilig Verkeer Nederland (VVN) beaamt dat veel N-wegen gevaarlijk zijn. Maar ook het gedrag van mensen zelf speelt een grote rol bij ongevallen, zegt VVN. "Te hard rijden, met een borrel op achter het stuur en bellen of sms'en terwijl je rijdt; 90 procent van alle ongevallen wordt veroorzaakt door dit soort gedrag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl