Oversteken op de N336 in Babberich, een van de onveiligste wegen

Bang om de N336 over te steken

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Hélène de Boef staat met haar omafiets langs de N336. Links, rechts, weer links, nog maar eens rechts kijken. Soms wel een minuut of tien, samen met haar vader die meekijkt. "Ze moeten wat slomer rijden!", zegt ze.

Vader Jeroen de Boef kent de gevaarlijke weg. "Blijkbaar moeten er eerst een paar doden vallen voordat er verkeersmaatregelen komen", zegt hij. We staan langs de Babberichseweg, vlak bij Zevenaar in Gelderland. De laatste jaren verdubbelde het verkeer in in de ochtendspits en raast het blik voorbij.

De plaatselijke actiegroep vraagt al jaren om een verlaging van de maximumsnelheid. "Als straks op de Duitse snelwegen tol moet worden betaald voor personenwagens krijgen we nog meer sluipverkeer."

Dat provinciale wegen gevaarlijk zijn, blijkt al langer uit de cijfers. Er wordt hard gereden, ze zijn soms slecht verlicht en vaak gaat het om smalle rijstroken en fikse bomenrijen. Jaarlijks eist het verkeer ruim 600 levens en een kwart van die ongevallen vindt plaats op de provinciale weg.

Automobilisten werd gevraagd om gevaarlijke situaties te melden. Daarbij sprong Gelderland eruit, en dan met name die N336. Ralph Kleinpenning kan erover meepraten. "Wij slapen voortaan achter; aan de voorkant is er gewoon te veel herrie."

Handtekeningen

Sinds in het nabijgelegen Elten in Duitsland het gemeentebestuur besloten heeft om al het vrachtverkeer te weren, dendert dat nu over de Babberichseweg. "Er zit hier veel industrie in de buurt en die zoeken deze weg uit om de snelweg te kunnen bereiken."

Zo'n 300 handtekeningen zijn in Babberich en Zevenaar opgehaald, maar dat lijkt weinig uit te halen. "Er zou een nieuwe ontsluitingsweg moeten komen maar dat kost miljoenen. Volgens de provincie kan de huidige weg de verkeersstroom nog aan dus die wordt niet aangelegd", zegt Kleinpenning.

Ook vroeg de buurt om verkeerscontroles door de politie. "De gemeente wijst naar de provincie en die zegt op haar beurt dat het gemeentebestuur daarmee naar de politie moet stappen. Ondertussen gebeurt er niks." Terwijl we met elkaar praten raast het verkeer voorbij terwijl er ook veel fietsverkeer over de smalle fietspaden gaat.

Oranje hesjes

Voorzitter Richard Kemperman van de plaatselijke voetbalclub wijst op de gevaarlijke oversteekplaatsen vlak bij het sportpark. "Er komen hier honderden jeugdleden sporten, niet alleen bij het voetbal, maar ook bij de andere sportvelden. Binnenkort gaan we oranje hesjes uitdelen aan de jeugd omdat het veel te gevaarlijk is om over te steken."

Langs de bermen staan actieborden: "De Babberichseweg trapt op de rem". Als de ontsluitingsweg er niet komt, willen de bewoners dat in ieder geval de maximumsnelheid teruggaat naar 60 kilometer per uur. "Er zijn hier ook bewoners die scheuren in de muren krijgen. Maar probeer nu maar eens te bewijzen dat het aan de vrachtwagens ligt. Mijn buurvrouw slaapt met oordopjes in", zegt Kleinpenning.

Ondertussen staan er al heel wat huizen te koop. "Je raakt het aan de straatstenen niet kwijt, de weg is veel te druk. Zelf ben ik hier geboren, dit is mijn ouderlijk huis. Maar de laatste jaren is mijn woonplezier wel verdwenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl