NOS
NOS Nieuws

Eén jaar terror-oehoe: cupcakes en wereldpers

Met de vangst van de 'terror-oehoe' in Purmerend is een eind gekomen aan een klopjacht die ruim een jaar heeft geduurd. De uil hield niet alleen de gemoederen bezig in de Noord-Hollandse gemeente, maar haalde ook de wereldpers.

Op 14 maart vorig jaar wordt een grote uil gesignaleerd in de omgeving van Purmerend. Het lijkt te gaan om een Europese oehoe. Dat is bijzonder, want die komt in het wild niet voor in het westen van Nederland.

Al snel komen er meldingen van ongeruste buurtbewoners die zeggen dat ze zijn aangevallen door een grote uil. De vogel zou 's avonds nietsvermoedende voorbijgangers belagen door vlak over hun hoofd te scheren. Een enkeling loopt zelfs lichte verwondingen op.

Jacqueline?

Twee weken later meldt de vermoedelijke eigenaar van de uil zich. De man komt uit Gelderland en beweert dat de uil Jacqueline heet.

In april 2014 halen natuurliefhebbers bijna 500 handtekeningen op voor het behoud van de uil. Ze reageren daarmee op de toenemende onvrede over het dier, dat intussen steeds meer mensen aanvalt.

Oehoe wordt terror-oehoe

Vervolgens blijft het een paar maanden relatief rustig rondom de uil, maar begin dit jaar slaat hij weer toe. De 'terror-oehoe', zoals hij nu genoemd wordt, valt niet alleen mensen aan maar houdt Purmerenders ook 's nachts wakker. Het dier gilt en roept 'oehoe', klaagt een van de gedupeerden.

Het leed van de Noord-Hollanders gaat inmiddels ook de grenzen over. De BBC schrijft dat Purmerenders wordt geadviseerd om altijd een paraplu te dragen voor het geval de oehoe aanvalt. Ook de The Washington Post en de Japan Times schrijven over het leed dat de uil veroorzaakt.

Maar er is niet alleen maar onvrede over het beest. Winkeliers in Purmerend profiteren ondertussen volop van 'hun' wereldnieuws. De bakker verkoopt 'oehoe-cupcakes' en de koffiezaak schenkt 'capoehoeccino'.

Groen licht

In maart geeft de provincie Noord-Holland groen licht om het dier te vangen. Daar is een ontheffing voor nodig, omdat de oehoe een beschermd dier is. Omdat de uil steeds meer slachtoffers maakt, heeft de provincie de procedure versneld.

In een jaar tijd zijn er ongeveer vijftig mensen aangevallen door de oehoe. Een enkeling moet zich zelfs in het ziekenhuis laten behandelen.

Op 13 maart wordt het dier gevangen. Een valkenier krijgt de uil te pakken. Volgens de gemeente Purmerend verkeert de uil in goede gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl