De 'terror-oehoe' zit op de uitkijk in Purmerend
NOS Nieuws

'Terror-oehoe hoeft niet dood, maar moet wel weg'

De terror-oehoe wordt hij al genoemd, de uil die in Purmerend mensen aanvalt. Niels Verkooijen is een van de slachtoffers van de vogel. "Hij zit vaak ‘s nachts bij mij op het dak en dan lig ik dus wakker", vertelde Verkooijen in het NOS Radio 1 Journaal.

"Hij doet echt 'OEHOE OEHOE' en soms doet hij ook nog een hele hoge gil", aldus de Purmerender, die het ondanks de agressie wel een mooie vogel vindt. "Maar als die uil zo langs je komt scheren met zijn grote spanwijdte, dan schrik je wel. En het is gewoon irritant dat er zo veel mensen worden aangevallen."

Whiplash

Onder wie hijzelf dus. "Degene met wie ik was, hoorde de uil ook echt landen op mijn hoofd, met twee poten", zei Verkooijen. "Het was met een behoorlijke kracht, ik bloedde als een gek en heb nu een whiplash."

Toch is het slachtoffer niet wraakzuchtig. "Van mij hoeft de oehoe niet dood, maar wel naar een andere plek." Tot het zover is, hebben de bewoners van de Prinsenstichting, waar hij begeleid woont, een paraplu gekregen.

"Ik ga niet meer zonder voorzorgsmaatregelen naar buiten", aldus Verkooijen. "Ik wil niet nog een keer slachtoffer worden."

Oehoe maakt slachtoffers in Pumerend

De paraplu is een prima maatregel denkt Gejo Wassink. Hij doet al jaren onderzoek naar oehoes. "Het is een heel goed idee; zo'n paraplu werkt zeker. Maar het onderliggende probleem is de handel in roofvogels en uilen. Die zou verboden moeten worden."

Volgens de uilenexpert is deze oehoe vrijwel zeker afkomstig uit gevangenschap. "Ik doe al lang onderzoek naar oehoes; ik klim naar die nesten en pak de jongen op. Maar ik ben nog nooit door een wilde oehoe aangevallen."

Als hij geen arm ziet, dan landt hij op het hoogste punt, het hoofd dus.

Uilenexpert Gejo Wassink

Wassink denkt dat het agressieve gedrag van de vogel misschien veroorzaakt wordt doordat het baltstijd is. "Dat betekent dat de hormoonspiegel hoog is en daardoor wordt het verdedigen van het gebied wat feller."

Een andere mogelijk oorzaak is honger. "Het kan zijn dat het dier gewend is dat hij eten krijgt van mensen. En dat hij dus gewoon probeert te landen." Normaal landt een uil of roofvogel op de arm van een valkenier. "Maar als hij geen arm ziet, dan landt hij op het hoogste punt, het hoofd dus."

Purmerend hoopt dat dat binnenkort verleden tijd is. De gemeente gaat ontheffing aanvragen bij de provincie, zodat de vogel gevangen mag worden. De oehoe wordt dan waarschijnlijk ergens anders weer uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl