Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister.
NOS Nieuws

Kamer: nog steeds te weinig orgaandonoren

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het volgens velen nog steeds te geringe aantal orgaandonoren. Ondanks campagnes en voorlichting overlijden zo'n 150 mensen per jaar omdat er geen orgaan voor hen beschikbaar is.

De Kamer vindt dat nog steeds te weinig mensen zich laten registreren in het orgaanregister. Zo'n 40 procent van de bevolking heeft laten vastleggen wat er na overlijden met zijn of haar organen moet gebeuren. Van hen beantwoordt zo'n 70 procent de vraag of de organen mogen worden gebruikt met 'ja'.

Trend

Minister Schippers zei in de Kamer dat ze openstaat voor suggesties om het aantal registraties te vergroten. Ze wees er wel op dat in 2014 het aantal orgaantransplantaties met zo'n 23 procent is gestegen ten opzichte van zo'n tien jaar geleden. Dat is een kleinere toename dan de bedoeling was, maar volgens Schippers lijkt er wel sprake van een trend. Binnenkort komt er weer een nieuwe campagne.

Donor tenzij

In het debat kwam ook weer het Actief Donorregistratiesysteem aan de orde. Daarvoor wordt geregeld gepleit en D66 heeft een initiatiefwet ingediend voor zo'n systeem. Kern van het plan van D66-Kamerlid Dijkstra is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd als ze niet reageren op brieven met de vraag of ze donor willen worden.

Voor dat systeem was bij eerdere discussies geen meerderheid in de Kamer en het is zeer de vraag of die er nu wel komt. VVD en PvdA hebben er bewust niets over afgesproken in het regeerakkoord en beschouwen het als een "vrije kwestie": ze laten het onderwerp over aan de Tweede Kamer. Die is nu nog bezig met de schriftelijke behandeling van de initiatiefwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl