nathaninsandiego / Flickr / Creative Commons by-nc-nd
NOS Nieuws

'Dit is een overwinning voor alle Nederlanders'

"Dit is een overwinning voor alle Nederlandse burgers van wie de privacy wat beter gewaarborgd wordt", zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De NVJ was een van de partijen die geëist hadden dat er een streep zou worden gehaald door de wet op de bewaarplicht. De rechter gaf de eisers vanmorgen gelijk.

Bruning is heel blij dat de internetproviders geen bel-, internet- en mailgegevens meer hoeven te bewaren. "Het is ook een overwinning voor alle advocaten en journalisten, die natuurlijk een extra belang hebben bij de bescherming van vertrouwelijke gegevens omdat zij hun bronnen of cliënten moeten beschermen."

Licht vergrijp

"Het probleem van de wet was dat justitie, zonder dat de rechter daartussen kwam, een jaar terug alle telefoon- en e-mailgegevens mocht opvragen. Justitie mocht die gegevens gebruiken als ze iemand verdacht, ook van een heel licht vergrijp."

"Dat is een heel forse inbreuk op de privacy van burgers en op de noodzakelijke vertrouwelijkheid van journalisten en advocaten", zegt Bruning. "Doel en middelen waren niet meer in verhouding met elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl