Nabestaanden in Kuala Lumpur herdenken Patrick Gomes, werknemer van Malaysia Airlines die omkwam bij de ramp EPA

Over de hele wereld staan nabestaanden vandaag stil bij de slachtoffers van vlucht MH370. Precies een jaar geleden verdween het toestel van Malaysia Airlines van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Ondanks vele zoekpogingen is het vliegtuig nog steeds niet gevonden.

De Maleisische premier Razak betuigde in een schriftelijke verklaring zijn medeleven aan de nabestaanden. "Het gebrek aan antwoorden en bewijs maakt deze pijn ondraaglijk", zegt Razak. "Maar we geven de zoektocht niet op. We blijven zoeken naar antwoorden." 

De organisatie Voice 370, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt, houdt vandaag een grote herdenking in het centrum van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ook in China, waar het grootste deel van de inzittenden vandaan kwam, wordt vandaag uitgebreid stilgestaan bij de ramp. 

De overige slachtoffers kwamen onder meer uit Indonesië, Australië en India. Aan boord was ook een vrouw uit Nederland.

De schriftelijke verklaring van premier Razak Reuters
Nabestaande: ik hoop dat de passagiers niet bij bewustzijn waren

Rapport

Later vandaag zal het Maleisische onderzoeksteam een rapport presenteren met de laatste ontwikkelingen in de zoekactie. Nog steeds wordt met schepen en vliegtuigen gezocht naar het wrak, dat vermoedelijk ergens in de Indische Oceaan ligt. Inmiddels is zo goed als de helft van het zoekgebied van ruim 60.000 vierkante kilometer afgezocht.

Ruim een maand geleden verklaarden de Maleisische autoriteiten de verdwijning van het vliegtuig officieel tot ongeluk. Van de 239 inzittenden wordt aangenomen dat ze zijn omgekomen.

STER reclame