NAVO-generaal Philip Breedlove
NOS Nieuws

'NAVO-generaal verspreidt propaganda'

De waarschuwingen van NAVO-generaal Breedlove over de aanwezigheid van Russische militairen langs de grens met Oekraïne zijn volgens de Duitse regering regelmatig overdreven en onjuist. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat op basis van regeringsbronnen in Berlijn.

Volgens het blad is de regering geregeld "verbijsterd" over uitspraken van Breedlove. In kringen rond bondskanselier Merkel zou zelfs gesproken worden van “gevaarlijke propaganda”.

40.000 Russen

Al maanden waarschuwt de Amerikaanse generaal, die de hoogste militair bij de NAVO is, voor de Russische troepenopbouw langs de grens met Oekraïne. In april vorig jaar sprak hij over 40.000 Russische manschappen die binnen twaalf uur zouden kunnen aanvallen.

In november waren volgens Breedlove zelfs tanks, materieel en militairen de grens overgestoken. Volgens Der Spiegel ontkennen experts al deze beweringen van Breedlove. Het blad schrijft dat de generaal “regelmatig onnauwkeurige, tegenstrijdige en zelfs onjuiste informatie verspreidt”.

Ook Duitsland is ervan overtuigd dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt, maar volgens Der Spiegel komen Duitse inlichtingendiensten geregeld tot andere conclusies dan Breedlove. Het blad schrijft dat in Duitse regeringskringen de angst bestaat dat de generaal het door Merkel zo gewenste vredesproces ondermijnt. Breedlove staat bekend als 'havik' en het is geen geheim dat veel Amerikanen liever een gewapend ingrijpen in Oekraïne zien dan de voorzichtige en diplomatieke weg die Europa bewandelt.

Reactie

Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie op het artikel dat zijn ministerie slechts twee keer bij de NAVO heeft nagevraagd waar bepaalde informatie vandaan kwam, omdat die niet "volledig" overeenkwam met de eigen Duitse bronnen. Volgens de minister is dat enige tijd geleden en is de situatie nu compleet anders. Op de andere beweringen van het blad gaat Steinmeier niet in.

Der Spiegel brengt wel vaker onthullingen over de Duitse regering, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "Het blad heeft doorgaans goede bronnen in regeringskringen, maar ze liggen ook wel eens onder vuur omdat ze soms te kort door de bocht gaan."

"Wat zeker klopt, is dat er soms wordt getwijfeld aan de woorden van Breedlove", zegt Wollaars. Naar verluidt heeft de Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken al eens bij NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg geklaagd over de Amerikaan.

Totaalbeeld

Breedlove zelf laat in Der Spiegel weten dat hij achter zijn woorden blijft staan. Volgens hem baseert de NAVO zich op informatie uit alle 33 lidstaten, en kan het goed zijn dat een enkele lidstaat iets anders concludeert bij gebrek aan een totaalbeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl