NOS NieuwsAangepast

"Rusland kan in 12 uur aanvallen"

Rusland heeft 40.000 militairen bij de grens met Oekraïne, zegt de opperbevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove. Hij zei in een interview met Jan Eikelboom van Nieuwsuur dat de Russische troepen in staat zijn om op land en op zee binnen twaalf uur aan te vallen.

Volgens Breedlove zijn alle benodigde onderdelen aanwezig: "de landmacht, luchttroepen, veldhospitaals en voorraden, het is er allemaal." Het is absoluut geen trainingskamp, zei hij.

Breedlove zei al eerder dat Rusland zich aan het voorbereiden was op een militaire invasie onder de dekmantel van een militaire oefening. Hij sprak toen van een "zeer omvangrijke troepenmacht".

De troepen die er nu gelegerd zijn, zouden in staat zijn om snel door het zuiden van Oekraïne te trekken en eventueel door te stoten naar Moldavië en Transnistrië, zei Breedlove desgevraagd.

Geen beelden

Het is onduidelijk of de Russische troepen daadwerkelijk bij de Oekraïense grens staan. Volgens correspondent David Jan Godfroid zijn er geen beelden van en hebben journalisten in het grensgebied ook geen troepen gezien. "Zoveel militairen verstop je niet zomaar. Er is artillerie nodig, tanks, transportvoertuigen. Dat heeft bij elkaar de omvang van een kleine stad."

Oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zei in Nieuwsuur dat hij niet twijfelt aan de uitspraken van Breedlove. Hij noemt het wel merkwaardig dat niemand de troepen nog heeft gezien, maar ziet geen reden om te twijfelen aan de NAVO-opperbevelhebber. "Zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat de informatie correct is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl