Op 9 maart gaan de geldpersen van de ECB draaien
NOS Nieuws

ECB zet maandag 'de geldpersen aan'

De Europese Centrale Bank (ECB) start op maandag 9 maart met het opkoopprogramma van staatsleningen van eurolanden, heeft ECB-president Mario Draghi bekendgemaakt. Het opkoopprogramma, het zogeheten QE, 'Quantative Easing', moet de Europese economie een boost geven.

De ECB kondigde eind januari aan dat er maandelijks voor ongeveer 60 miljard euro aan schuldpapier opgekocht gaat worden, tot september 2016. De totale geldinjectie bedraagt minstens 1140 miljard euro.

De ECB verwacht dat de Europese economie dit jaar sterker zal groeien dan verwacht. Geen 1 procent maar 1,5 procent. Het opkoopprogramma moet die aantrekkende groei ondersteunen. "Vooruitkijkend denken we dat het economisch herstel breder en sterker zal worden", aldus Draghi.

Inflatie

De economische groei trekt onder meer aan door het toenemende consumentenvertrouwen, de lage energieprijzen en de zwakkere euro.

De inflatie blijft voorlopig heel laag. Voor dit jaar voorspelt de ECB een inflatie van nul procent. Pas volgend jaar trekt de inflatie weer wat aan en die zal in 2017 naar verwachting rond de 1,8 procent liggen, dicht in de buurt van de doelstelling van de ECB.

De rente blijft ongewijzigd op 0,15 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl