NOS Nieuws

IS steekt olievelden in Irak en Libië in brand

Strijders van IS hebben olievelden in brand gestoken ten noordoosten van de Iraakse stad Tikrit. Persbureau Reuters heeft dat vernomen van een ooggetuige en een bron uit het Iraakse leger.

De zwarte rook die van de brandende olievaten afkomt, zou bedoeld zijn om luchtaanvallen te hinderen. Met die aanvallen probeert het Iraakse leger IS weg te drijven van de olievelden rond Tikrit.

Iraakse strijdkrachten trekken vanuit het noorden en het zuiden richting Tikrit. Rond de stad vinden sinds maandag felle gevechten plaats. De opmars van het Iraakse leger wordt vertraagd door bermbommen, sluipschutters en zelfmoordterroristen van de soennitische terreurorganisatie.

Libië

Ook in Libië zijn olievelden het doelwit van aanvallen door IS. Een door de staat gecontroleerd oliebedrijf heeft daar elf olievelden onbruikbaar verklaard. Volgens het bedrijf wordt er steeds meer gestolen en vernield bij Libische olie-installaties en bewaken de autoriteiten de olievelden onvoldoende.

IS heeft niet de technologische middelen om de olievelden optimaal te exploiteren. Door de velden in brand te steken, hoopt de terreurorganisatie zijn vijanden te frustreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl