Iraakse militairen die deelnemen aan het offensief om Tikrit te heroveren
NOS Nieuws

Felle strijd tegen IS ten zuiden van Tikrit

Ten zuiden van de Iraakse stad Tikrit wordt fel gevochten, melden Iraakse overheidsfunctionarissen. Het Iraakse leger begon gisteren, samen met sjiitische milities en soennitische strijders, een offensief tegen terreurgroep IS.

De gevechten zijn onder meer bij de plaats al-Dour, iets ten zuiden van Tikrit. Sommige bronnen melden dat al-Dour al is heroverd door het leger, maar daar is geen bevestiging van.

De Iraakse regering heeft naar eigen zeggen 30.000 militairen en strijders gemobiliseerd om de regio te heroveren. Ook de Iraakse luchtmacht doet mee.

Bagdad

Tikrit, de hoofdstad van de provincie Salahuddin, werd vorig jaar juni ingenomen door de soennitische terreurgroep, met steun van soennitische tegenstanders van de regering in Bagdad. Eerdere pogingen om de stad te heroveren mislukten, maar bij het huidige offensief krijgt het leger aanzienlijk meer hulp van sjiitische milities, die gesteund worden door Iran.

Tikrit ligt zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Bagdad en is de geboortestad van Saddam Hussein. Het is een van de grootste steden die IS in handen heeft en hij ligt aan de weg naar Mosul, de grootste stad in handen van IS.

De Iraakse premier Abadi deed dit weekend bij de aankondiging van het offensief een oproep aan de inwoners van Tikrit. Abadi vroeg de mensen die "zijn misleid door IS" de wapens neer te leggen en zich aan te sluiten bij de Iraakse veiligheidstroepen. In Tikrit wonen veel aanhangers van Saddam Husseins ontbonden Baath-partij. Velen van hen kozen partij voor IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl