NOS Nieuws

'We betalen de zorg nu zelf, maar kunnen dat niet meer'

'We betalen de zorg nu zelf, maar kunnen dat niet meer'

Lasse is net vijf jaar en heeft een zeldzame chromosoomafwijking waardoor hij zo'n vijftien epileptische aanvallen per dag heeft. Hij gaat naar een gewone school maar heeft daar wel extra hulp nodig. Het geld om dat te betalen krijgen zijn ouders sinds 1 januari niet meer.

"Wij betalen zijn zorg, de ondersteuning op school, nu zelf. Dat betekent dat wij 800 euro in de maand betalen. En dat kunnen wij niet meer", zegt zijn moeder. Ze is bang dat Lasse binnenkort niet meer naar school kan.

Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Moeder van Lasse

Lasse is niet de enige bij wie dat zo is. Er zijn zeker 2000 kinderen met een beperking die veel zorg nodig hebben op school en van wie de ouders in de knel zitten. Belangenorganisaties denken zelfs dat het er nog meer zijn.

Sinds begin dit jaar zijn drie partijen verantwoordelijk voor verschillende delen van de zorg van de kinderen: de gemeente, het zorgkantoor en de zorgverzekeraar. Maar het is onduidelijk wie de zorg moet betalen, waardoor veel ouders bang zijn dat hun kind noodgedwongen thuis komt te zitten.

"Je wordt er helemaal gek van", zegt de moeder van Lasse. "Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Van de zorgverzekeraar naar de gemeente. Naar de scholen en de indicatiestellers. En niemand weet eigenlijk hoe het zit."

Het moet niet zo zijn dat wij voor het nieuwe schooljaar weer dezelfde strijd moeten voeren.

Moeder van Lasse

Bij de gemeente Assen kennen ze de situatie van Lasse en zeggen ze dat ze voor een oplossing voor het probleem gaan zorgen. "Op korte termijn gaan we regelen dat de zorgondersteuning op school betaald kan worden", zegt een woordvoerder.

Wie de kosten gaat betalen, kan hij nog niet zeggen. "Dat gaan wij doen, het schoolbestuur of de zorgverzekeraar. Of alle partijen samen. Maar Lasse kan naar school."

De moeder van Lasse moet het allemaal nog maar zien. "Wij zijn al bij heel veel partijen geweest die zeggen: wij lossen het op. Op korte termijn zal er zeker een oplossing komen, maar het moet niet zo zijn dat wij voor het nieuwe schooljaar weer dezelfde strijd moeten voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl