Opstelten en Teeven tijdens een debat in de Eerste Kamer
NOS Nieuws

Documenten vermelden miljoenendeal Teeven met topcrimineel

CDA, D66, SP en de ChristenUnie houden er rekening mee dat minister Opstelten onjuiste informatie heeft gegeven aan de Tweede Kamer over een miljoenendeal tussen staatssecretaris Teeven, toen officier van justitie, en een topcrimineel.

Deze partijen vragen morgen een Kamerdebat aan en willen weten hoe het mogelijk is dat deze informatie niet eerder boven water is gekomen.

Oppositiepartij GroenLinks wil een parlementair onderzoek, omdat er "telkens een nieuw lijk uit de kast valt". "We moeten uitzoeken hoe justitie gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om deals met criminelen te sluiten en hoe de minister zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de juiste toepassing van dit omstreden juridische instrument," zegt Kamerlid Van Tongeren. Regeringspartij PvdA wil een brief van het kabinet.

Drugshandelaar

Uit documenten die zijn ingezien door Nieuwsuur blijkt dat het Openbaar Ministerie in 2001 4,7 miljoen gulden heeft overgemaakt aan drugshandelaar Cees H. Minister Opstelten houdt tot nu toe vol dat Cees H. niet meer dan 1,25 miljoen gulden overhield van zijn criminele geld.

“We dachten toen al ‘Er klopt iets niet’”, zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg. “Nu blijkt dat de informatie misschien inderdaad niet klopt.” De Tweede Kamer stelde herhaaldelijk kritische vragen over de kwestie, die minister Opstelten als de ‘baas’ van Teeven beantwoordde.

Opstelten laat vanavond in een reactie (.pdf) weten dat hij de Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd. Daarnaast herhaalt de minister dat de specifieke bedragen bij hem niet bekend zijn en dat de daarvoor benodigde documenten niet meer beschikbaar zijn.

Exacte details

Opstelten zei eerder namelijk ook al tegen de Kamer dat hij geen bewijzen van de deal kan terugvinden, hoewel hij alles zou hebben gedaan om de gang van zaken van toen te achterhalen. Nieuwsuur maakt vanavond de exacte details van de betaling van 4,7 miljoen gulden bekend.

Nieuwsuur heeft bewijs voor deal tussen Teeven en topcrimineel
'Oppositie wil opheldering'

“Ik geloof de minister nu niet meer”, zegt D66-Kamerlid Berndsen. De SP is verbaasd dat de minister geen “bonnetje” kan vinden en Nieuwsuur wel. “Dit geeft aan dat die informatie er al die tijd was”, zegt Kamerlid Van Nispen.

Volgens Kamerlid Segers van de ChristenUnie is de zaak misschien wel van lang geleden, maar raakt het de kern van de rechtstaat. “Had officier van justitie Teeven wel toestemming om deze deal te sluiten? Heeft minister Opstelten de Kamer onjuist geïnformeerd?” De ChristenUnie wil ook dat Opstelten opnieuw onderzoek laat doen naar de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl