Ratten in New York Arturo Vidich / Flickr / by-nc-sa

De ongeveer 2 miljoen ratten die in de New Yorkse riolen en metrotunnels wonen, zijn een groter gevaar voor de volksgezondheid dan tot nu toe werd gedacht.  De ratten dragen vlooien met zich mee die de pest kunnen overdragen op mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Cornell Universiteit in New York.

Onderzoekers vingen 133 ratten en vonden op hun lichaam meer dan 6500 vlooien, luizen en mijten. Een van die vlooiensoorten staat erom bekend dat hij de builenpest, ook bekend als de zwarte dood, kan doorgeven aan mensen.

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie, Yersinia pestis, die verspreid wordt door vlooien die met name op de zwarte rat parasiteren. In de veertiende eeuw veroorzaakte een pestepidemie in Europa de dood van tientallen miljoenen mensen. Pas veel later werd duidelijk dat ratten een belangrijke rol hadden gespeeld bij het ontketenen van deze epidemie.

Ziekteverwekker

Nu bekend is dat de ratten in New York de vlooien dragen die de pest op mensen kunnen overbrengen, "is de ziekteverwekker zelf het enige dat nog ontbreekt in deze cyclus", zegt onderzoeker Matthew Frye

De ziekteverwekker, de Yersinia pestis-bacterie, komt wel voor in andere delen van de Verenigde Staten. In het zuidwesten dragen eekhoorns en prairiehonden de besmette vlooien. Gemiddeld raken per jaar tien mensen besmet met de builenpest.

Het is het eerste onderzoek sinds 1920 naar de pest onder de rattenpopulatie van New York.

STER reclame