De mythe dat er net zoveel ratten als New Yorkers zijn lijkt nu te zijn ontkracht
NOS Nieuws

Maar 2 miljoen ratten in New York

Voor menig inwoner van New York zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld: ratten. Toch was het tot nu toe nog niet gelukt om in kaart te brengen hoe groot de New Yorkse rattenpopulatie is.

Een hardnekkige mythe onder de New Yorkers is dat de lokale ratten in aantal niet onderdoen voor het aantal inwoners. Dat zou neerkomen op zo'n 8 miljoen knaagdieren. Dat verhaal lijkt nu te zijn ontkracht door de jonge statisticus Jonathan Auerbach van de plaatselijke Columbia University.

Lastig

Voor zijn onderzoek telde hij de klachten van de New Yorkers over de ratten. Daaruit maakte hij op dat er ongeveer 40.500 plekken in de stad zijn waar de beestjes wonen. Ervan uit gaande dat er op elk van die plekken een kolonie van vijftig ratten schuilt, kwam Auerbach op de 2 miljoen ratten uit.

Het was volgens de statisticus een lastig onderzoek, onder meer doordat de gemeente geen zin had om mee te werken.

Toch wilde hij graag weten hoeveel ratten New York huisvest, alleen al omdat de beestjes ziektes kunnen verspreiden, elektrische kabels aan stukken knagen en soms ook mensen bijten.

Bestrijding

Auerbach hoopt dat nu er een concreet cijfer bekend is, de gemeente eindelijk de rattenpopulatie gaat indammen. Maar die heeft laten weten geen reden te zien vanwege deze nieuwe rekenmethode het rattenbestrijdingsbeleid aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl