NOS Nieuws

'Hopelijk draagt conclusie bij aan verwerking'

'Het is maar een pad, daar valt niet te verdwalen'

"Als dit de aanzet geeft tot verwerking en vervolg van het verdere leven dan is onze missie wat mij betreft volledig geslaagd", zegt Frank van de Goot, een van de forensisch specialisten die op verzoek van de families van Kris Kremers en Lisanne Froon naar Panama reisde. Het team onderzocht daar verschillende scenario's en concludeerde uiteindelijk dat Kris en Lisanne waarschijnlijk verongelukt zijn.

"We zijn erheen gegaan om scenario's te toetsen", zegt Van de Goot. "Er deden de meest wilde verhalen de ronde. Variërend van de meest vreselijke misdrijven tot ontvoeringen." Het team ging het gebied in en heeft gekeken welke scenario's daar mogelijk zijn. "Dan moet je concluderen dat de meeste verhalen simpelweg niet mogelijk zijn."

We hebben de hele route gelopen. Het is maar een pad. Voorwaarts en achterwaarts. Daar valt niet te verdwalen.

Frank van de Goot, forensisch specialist

Van de Goot noemt onder meer het scenario waarin de vrouwen zijn verdwaald. "Als je daar rondloopt dan zie je een pad dat naar voren en naar achteren loopt met aan weerszijde bos. Er zijn geen zijpaden. Er valt niets te verdwalen." Ook aan de andere kant van de berg verdwalen is geen optie, zegt hij. "Het water daar komt niet uit op de rivier waar uiteindelijk de resten zijn gevonden."

Een andere mogelijkheid was het scenario van een misdrijf. "Dat was destijds vooral gebaseerd op het feit dat de telefoons nog niet gevonden waren. Maar toen duidelijk werd dat er dagen na de vermissing nog steeds contact werd gezocht met diezelfde telefoons, dan is dat een raar misdrijf. Eentje waarbij ze hun telefoons mochten houden."

Wij zien daar misschien niemand, maar iedereen ziet ons.

Frank van de Goot, forensisch specialist

Volgens Van de Goot ontstond ten onrechte het beeld dat Kris en Lisanne in een groot woud liepen waar van alles kon gebeuren. "Als je daar een beetje rondloopt dan zie je allemaal boerderijtjes staan. En je moet via een dorp het pad op en af. Wij zien daar misschien niemand, maar iedereen ziet ons."

Een ongeluk bleef toen over, zegt Van de Goot. "De omgeving heeft het in zich: er zijn plaatsen waar je kan vallen. We hebben die plekken ook bekeken, en dan zie je dat op een bepaald deel van die berg een smal pad is met pal daarnaast een helling die zo'n vijftig tot zestig meter omlaag gaat. Je hebt daar maar een verkeerde stap nodig." Volgens hem is een valpartij dan ook het meest waarschijnlijk, zeker omdat iemand die daar valt makkelijk in de rivier kan belanden waar de resten zijn gevonden.

Meer dan dit kan ik de mensen niet geven, maar ik sta hier volledig achter.

Frank van de Goot, forensisch specialist

Toch had Van de Goot de nabestaanden graag meer zekerheid willen geven. "Helemaal zeker ben je helaas nooit", zegt hij. "Of het zo gebeurd is? Dat weet ik niet. Is het een mogelijkheid? Zonder meer." Hij is blij dat de ouders een ongeluk hebben geaccepteerd als het meest waarschijnlijke scenario. "Meer dan dit kan ik de mensen niet geven, maar ik sta hier volledig achter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl