NOS Nieuws

Defence for Children: RvS miskent kinderrechten

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children is kwaad over de uitspraak van de Raad van State over het kinderpardon. De hoogste bestuursrechter bepaalde vanochtend dat vreemdelingen die in aanmerking willen komen voor een kinderpardonregeling zich actief moeten inzetten om in beeld te blijven bij vreemdelingeninstanties.

De Raad van State stelde daarmee staatssecretaris Teeven in het gelijk. Die had het hoger beroep aangespannen.

Als mensen alleen in beeld zijn bij de gemeente is dat niet genoeg, vindt de raad, omdat gemeenten zich niet bezighouden met de uitvoering van het vreemdelingenbeleid.

"Absurd"

"Dat is absurd", zegt een jurist van Defence for Children. Volgens haar kan van mensen niet worden verwacht dat ze zich melden bij de IND en andere organisaties die hen op straat hebben gezet.

"Deze uitspraak miskent volledig de kinderrechten. We hebben het hier wel over kinderen die goed geïntegreerd zijn. Sommige kinderen zijn hier geboren en zijn inmiddels 11 of 16 jaar oud." Volgens de jurist heeft de uitspraak van de Raad van State grote gevolgen voor honderden kinderen in Nederland.

Defence for Children gaat procederen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ook voert de organisatie volgende week woensdag actie op het Plein in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl