Mengstation van aardgas in Ommen
NOS Nieuws

'Nederland niet afhankelijk van Russisch gas'

Het kan geen kwaad om aardgas uit Rusland te importeren, zegt energie-deskundige Coby van der Linde van instituut Clingendael. "Nederland loopt niet het gevaar dat het dan afhankelijk van Rusland wordt."

Voor minister Kamp van Economische Zaken is de invoer van Russisch gas "een optie". Hij onderzoekt deze mogelijkheid gezien de beperking van de gaswinning in Groningen in verband met de aardbevingen en de sluiting van kolencentrales.

"Ook als we gas uit Rusland invoeren, zijn we netto nog steeds exporteur", zei Van der Linde in het NOS Radio 1 Journaal. "De aardgasproductie in de Noordzee blijft doorgaan en ook kunnen we eventueel gas in de vorm van LNG van elders importeren." LNG staat voor Liquid Natural Gas, ofwel vloeibaar gas.

Langzaam aan

Gezien de Russische bemoeienis bij de strijd in Oekraïne vindt de Europese Commissie dat de EU zich in zijn energievoorziening minder afhankelijk moet maken van Rusland. "Dan heb je het over Oost-Europese landen, die voor 80 procent afhankelijk zijn van één aanbieder."

Nederland neemt dankzij zijn gasvoorraden een unieke positie in, zegt Van der Linde. Dat wordt wel minder, naarmate meer gas uit de bodem wordt gehaald. "We worden in onze gasvoorziening een normaler land. Dat wisten we al, maar het gebeurt misschien wat eerder dan we aanvankelijk dachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl