Minister Kamp van Economische Zaken denkt aan de import van Russisch gas
NOS Nieuws

Russisch gas is een optie voor Kamp

Minister Kamp denkt dat Nederland mogelijk Russisch gas moet importeren vanwege het beperken van de gaswinning in Groningen en de sluiting van oude kolencentrales. In een interview met het Algemeen Dagblad noemt de minister van Economische Zaken de import van Russisch gas "een optie".

De import van Russisch gas ligt gevoelig. De spanningen tussen het Westen en Rusland zijn het afgelopen jaar opgelopen vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Critici stellen dat Europa voor zijn energievoorziening juist minder afhankelijk moet worden van Rusland.

Pijpleidingen

Er zijn twee opties, zegt minister Kamp. "Gas kan via pijpleidingen worden ingevoerd vanuit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen."

Kamp zegt wel dat Nederland nog een grote gasvoorraad bezit en dat de situatie anders is dan bijvoorbeeld in Duitsland. Dat land is voor 30 procent afhankelijk van Russisch gas. "Maar in de energiemix kan Russisch gas voor Nederland uiteindelijk een optie zijn", zegt minister Kamp.

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die concludeert dat de politiek de veiligheid van de Groningers jarenlang heeft verwaarloosd. Gisteren bood Kamp namens het kabinet zijn excuus hiervoor aan.

Nederland heeft in 2014 3,7 miljard kubieke meter gas uit Rusland gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl