Meer mensen kunnen dit jaar belastingaangifte doen via de app
NOS Nieuws

Allemaal een persoonlijke pagina bij de belasting

Vanaf dit jaar kan iedereen belastingaangifte doen op een persoonlijke pagina van de website van de Belastingdienst. Het is niet langer nodig om eerst een programma te downloaden, het formulier in te vullen en dat vervolgens te verzenden.

Directeur Peter Veld van de Belastingdienst noemt dit een grote stap. "Dit is een mijlpaal. Er is al jaren vraag naar een persoonlijke pagina voor de burger om belastingzaken te regelen", zegt Veld tegen de NOS.

De Belastingdienst is vandaag begonnen met de voorlichtingscampagne. Vanaf zondag kan iedereen zijn of haar belastingaangifte doen.

Meer tijd

In verband met mogelijke gevolgen van het online invullen van de formulieren heeft de Belastingdienst de aangiftetermijn verlengd. De gegevens moeten nu uiterlijk 1 mei binnen zijn in plaats van op 1 april. "Als iedereen op zijn persoonlijke pagina van de site van de Belastingdienst bezig is, leidt dat tot hoge druk voor onze systemen", zegt Veld. "Door de termijn te verlengen, ontstaat er meer ruimte."

Aangifte doen kan ook via een speciale app. De Belastingdienst deed vorig jaar een proef met de aangifte-app en heeft deze voor dit jaar uitgebreid, maar de app Aangifte 2014 is nog niet voor iedereen te gebruiken. In de applicatie kunnen geen gegevens worden aangevuld of gewijzigd en die is dus alleen geschikt voor mensen die verwachten dat de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, genoeg zijn voor een volledige aangifte.

Meer ingevuld

De Belastingdienst raadt ook voor dit jaar af om de aangifte op papier te doen. Om het digitale alternatief aantrekkelijker te maken, heeft de dienst dit jaar meer bedragen vooraf ingevuld op de persoonlijke pagina's.

Wachten met invullen tot het laatste moment is niet verstandig. Vorig jaar lag de website van de Belastingdienst op 31 maart plat en was het voor veel mensen niet mogelijk om de aangifte te versturen of uitstel aan te vragen. De Belastingdienst gaf daarom iedereen twee dagen langer de tijd.

Echtscheidingen

De thema's waarop de Belastingdienst dit jaar extra controleert verschillen weinig van die van vorig jaar. Buitenlandse vermogens, dieetkosten en echtscheidingen liggen opnieuw onder het fiscale vergrootglas. Wel nieuw is de speciale aandacht voor aftrek van onderhoudskosten op monumentale panden, negatieve inkomsten uit overig werk en niet-zakelijke kosten voor ondernemers.

De Belastingdienst heeft een half miljoen brieven verstuurd naar mensen die waarschijnlijk met een van deze onderwerpen te maken hebben. In de brief wordt uitgelegd waar die mensen op moeten letten bij het invullen van hun aangifte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl