Niels H. bedekt zijn gezicht tijdens de rechtszaak in februari
NOS Nieuws

'Verpleger des doods' krijgt levenslang

De Duitse verpleger Niels H. moet levenslang de gevangenis in. De 'verpleger des doods' is veroordeeld voor twee moorden, twee pogingen daartoe en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in een ziekenhuis in Delmenhorst, een stad vlak bij Bremen.

H. pleegde de moorden tussen 1999 en 2005. Hij gaf de patiënten een middel dat een hartstilstand opwekte. Daarna probeerde hij ze te reanimeren, maar dat lukte niet altijd.

De 38-jarige verpleger deed dat uit verveling, zei hij in januari. Volgens zijn psychologen wilde hij indruk maken op zijn collega's, door te laten zien hoe goed hij kon reanimeren.

Duitse verpleger krijgt levenslang

Gestopt met tellen

In de loop van de rechtszaak bekende H. dat hij het middel nog veel vaker heeft toegediend. Hoe vaak weet hij niet meer: bij vijftig patiënten is hij "gestopt met tellen". Zeker dertig mensen zouden zijn overleden.

De zaak rond Niels H. is daarom nog niet voorbij. Zo'n 200 sterfgevallen in de ziekenhuizen waar H. werkte worden opnieuw bekeken. De lichamen van 8 patiënten worden opgegraven om te worden onderzocht.

Daarnaast wordt de rol van de ziekenhuizen en het Openbaar Ministerie in de regio onder de loep genomen, om te ontdekken hoe H. zo lang zijn gang kon gaan.

H. was in 2006 al veroordeeld voor een poging tot moord. Toen kreeg hij een celstraf van 7,5 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl