Niels H. in de rechtszaal in Oldenburg
NOS Nieuws

'Verpleger des doods' hoort vonnis van Duitse rechter

In Duitsland doet de rechter vandaag uitspraak in de opmerkelijke zaak tegen verpleger Niels H. Deze 'verpleger des doods' staat terecht voor drie moorden en twee pogingen tot moord op patiënten.

De 38-jarige verpleger werkte tussen 1999 en 2005 in meerdere ziekenhuizen in de deelstaat Nedersaksen. Hij wordt ervan verdacht dat hij patiënten vergiftigde met een middel dat hartstilstand opwekt, om ze daarna via reanimatie te redden. Dertig overleefden dit niet.

In januari bekende de verpleger dat hij het deed uit verveling en dat hij indruk wilde maken op zijn collega's door te laten zien hoe goed hij kon reanimeren. Ook zei hij dat hij het bij nog veel meer mensen heeft geprobeerd, maar hij zou "na vijftig gestopt zijn met tellen".

Opmerkelijke sterfgevallen

H. zou een aantal moorden hebben gepleegd in een ziekenhuis in de buurt van Bremen. Op die afdeling stierven tussen 2003 en 2005 plotseling 200 mensen, ruim twee keer zo veel als andere jaren. De stijging viel op, maar niemand kon aanvankelijk verklaren wat er aan de hand was.

Dat veranderde toen H. in 2005 werd betrapt door een verpleegster in een tweede ziekenhuis. Een arts in het betreffende ziekenhuis trok aan de bel, omdat hij een paar sterfgevallen verdacht vond. De politie onderzocht de zaak, maar het Openbaar Ministerie besloot Niels H. niet te vervolgen, wegens gebrek aan bewijs.

Toch veroordeeld

In 2006 wordt H. toch vervolgd en veroordeeld voor poging tot moord. Hij gaat in hoger beroep, maar moet toch voor 7,5 jaar de cel in.

Opmerkelijk is dat hij tijdens het wachten op de uitspraak kan blijven werken in een verzorgingstehuis. Het gaat dan nog om één zaak waarin hij is betrapt, maar door alle aandacht die hij krijgt, komen er bij het OM steeds meer tips binnen van verdachte sterfgevallen.

Niels H. zit zes jaar vast als het OM een nieuw onderzoek instelt naar vijf sterfgevallen. Ook bij deze patiënten zou hetzelfde hartritmestoornis-opwekkende middel zijn ingespoten als bij de andere mensen. Onlangs heeft justitie opnieuw toestemming gegeven voor het opgraven van de lichamen van acht voormalig patiënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl